Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές διαπραγματεύσεις με αντίπαλο το χρόνο

«Τεχνικούς» λόγους χωρίς πολλές εξηγήσεις επικαλείται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις. Τα σενάρια για απαίτηση νέων προαπαιτούμενων στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ελευθέρας στην τρόικα για ΓΛΚ, Τράπεζα Ελλάδος, ΟΔΔΗΧ και ΕΛΣΤΑΤ όχι όμως και για την οδό Νίκης. Ακόμα ψάχνουν ξενοδοχεία.

Οριακές διαπραγματεύσεις με αντίπαλο το χρόνο

Λιγότερο από δέκα ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι επικεφαλής της τρόικας και η κυβέρνηση, αν τελικά δεν ανατραπούν και πάλι οι σχεδιασμοί και έρθει, όπως αναμένουν κυβερνητικές πηγές, την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, η τετράδα Ντελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (Ε.Ε), Ρίφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM).

«Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αγκάθια, υπάρχει όμως θέμα χρόνου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κάνοντας λόγο για εξαιρετικά καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις από την ώρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για την αιτία δε της καθυστέρησης έλευσης των επικεφαλής , παραπέμπουν σε «τεχνικούς λόγους» εξήγηση η οποία δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτή, σε τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και όταν το ζητούμενο είναι η σύνταξη του νέου μνημονίου και η ψήφισή του από μια σειρά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού.

Υπό το πρίσμα της πίεσης χρόνου, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα καταστεί εφικτό να κλείσει η τελική συμφωνία σε όλες τις παραμέτρους της έως τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός ακόμα δανείου-γέφυρα στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί.

Ο τόπος των συναντήσεων

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ανθίσταται ακόμα στο ενδεχόμενο το κουαρτέτο των ελεγκτών να διαβεί και το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων στο παρελθόν. Ανεπισήμως, κυβερνητικές πηγές λένε πως είναι αυτονόητο να υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής με τον υπουργό Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν συμφωνήσει οι τροϊκανοί να έχουν ελευθέρας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στην ΕΛΣΤΑΤ, όπως και σε κάθε άλλη ανεξάρτητη αρχή, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, για συλλογή στοιχείων. Για τον τόπο των συναντήσεων όμως άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Διαβεβαιώσεις δίνονται ότι «οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο», ορισμένες πηγές κλείνουν το μάτι για κεντρικό και... αγαπημένο ξενοδοχείο του κέντρου αλλά ανακοινώσιμο ουδέν.

Το μοναδικό που ανακοινώνεται επισήμως είναι ότι την Τρίτη (αύριο) ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το παρασκήνιο

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές δίνουν διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχουν ουσιαστικά αγκάθια», πληροφορίες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο έχει τεθεί ενδεχόμενο νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου φέρνοντας μάλιστα σε πρώτο πλάνο τις πρόωρες συντάξεις και ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις (σε σχέση με ό,τι είχε κυκλοφορήσει για κατακόρυφες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών) στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, όπως για παράδειγμα την κατάργηση των επιστροφών φόρου στο αγροτικό ντίζελ.

Δημοσίευμα του Bloomberg χθες ανέφερε επικαλούμενο ξένο αξιωματούχο που συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα και ο δεύτερος ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Αθήνα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον prior actions προτού μπορέσει η χώρα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Και το αίτημα για νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τίποτα για τον τρόπο και τον χρόνο ένταξης στο νέο πρόγραμμα διάσωσης (έως 86 δισ. ευρώ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επιστολή η οποία έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στο ΔΝΤ, ζητώντας νέο δάνειο και την οποία επιβεβαίωσε με δήλωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναφέρει -εσκεμμένα- τίποτα ούτε για το ύψος του νέου δανείου, ούτε για το χρόνο σύναψης της νέας δανειακής σύμβασης ούτε για την «τύχη» (αν και πώς θα διακοπεί) του δεύτερου προγράμματος από την πλευρά του Ταμείου, το οποίο λήγει τυπικά τον Μάρτιο του 2016.

Με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο (150% του ΑΕΠ το 2020) και με ευθεία εισήγηση για απομείωσή του κατά 30%, το καταστατικό του Ταμείου δεν επιτρέπει τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα στην παρούσα φάση.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως σε πρώτη φάση, όταν θα κλείνει το νέο μνημόνιο με την Ευρώπη και αφού υλοποιηθούν κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους οι οποίες θα επιτρέπουν τη σύνταξη ενός νέου DSA (Dept Sustainability Analysis) από το ΔΝΤ με συμπεράσματα βιωσιμότητας του χρέους, θα προσαρτηθεί στο σκέλος του ευρωπαϊκού δανείου και το Ταμείο. Ακόμα όμως δεν έχουν αρχίσει οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό μνημόνιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v