Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κρυμμένες καταθέσεις» βάζει στο στόχαστρο το ΥΠΟΙΚ

Πόσο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν βγάλει μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό ή έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό. Δυνατότητα υπαγωγής στη «ρύθμιση» ακόμα και όταν έχει ξεκινήσει έλεγχος. Οι αμφιβολίες για την επιτυχία του μέτρου λόγω capital controls.

«Κρυμμένες καταθέσεις» βάζει στο στόχαστρο το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό ή αδήλωτων κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας ετοιμάζεται να απευθύνει η κυβέρνηση, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Σε μια νορμάλ συγκυρία, το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα προκαλούσε εντύπωση. Με τα capital control όμως σε πλήρη ισχύ, δημιουργούνται εύλογες απορίες για το ποιος θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί έστω να βάλει τα «μαύρα» στις ελληνικές τράπεζες.

Το νομοσχέδιο το οποίο είχαν επεξεργαστεί τους προηγούμενους μήνες ο Γ. Βαρουφάκης και ο Π. Νικολούδης, είχε κλειδώσει σε έναν ενιαίο συντελεστή φόρου 21% τόσο για τα αδήλωτα εξωτερικού, όσο και για τα «μαύρα» (υπό την έννοια του αφορολόγητου εισοδήματος) εσωτερικού.

Αν θα είναι αυτός τελικά ο συντελεστής, μένει να φανεί όταν θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει η βούληση της κυβέρνησης σχετικά με την αποσύνδεση της αποκάλυψης των αδήλωτων κεφαλαίων με την υποχρέωση επαναπατρισμού. Οι καταθέσεις στο εξωτερικό μπορούν απλώς να αποκαλυφθούν χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπατρισμού.

Εδώ, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παράμετρος. Η «νομιμοποίηση» των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 21% (ή τελικά μικρότερο) θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά υπό καθεστώς capital controls, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη των συναλλαγών τους με το εξωτερικό, θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν τα αδήλωτα κεφάλαιά τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι και αυτή μια εκδοχή...

Το νομοσχέδιο προβλέπει συνοπτικές διαδικασίες. Όσοι έχουν βγάλει μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό έως τις 30 Απριλίου 2015, μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο 21% ενώ όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 μπορούν με μια συμπληρωματική δήλωση να αποκαλύψουν ότι έκλεψαν την εφορία πληρώνοντας επίσης φόρο μόνο 21%.

Τα αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού μπορούν να αποκαλυφθούν ακόμα και αν έχει ξεκινήσει έλεγχος, υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος δεν έχει ήδη οδηγήσει σε οριστική βεβαίωση φόρου.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση απαλλάσσει τον φορολογούμενο από ποινικές ευθύνες όσον αφορά τη φοροδιαφυγή ενώ για τα αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες. Η αποκάλυψή τους μπορεί να καλύψει εκ των υστέρων το πόθεν έσχες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Για τις αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού, η αναζήτηση λύσης μπορεί να ξεκίνησε από την Ελβετία αλλά είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο αφορά «μαύρα» κεφάλαια σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v