Ταξίδι στο... άγνωστο για τις εταιρείες πληροφορικής

Πώς η παγωμένη αγορά θα μπορέσει να ανακτήσει σταδιακά τις δυνάμεις της. Οι κίνδυνοι πληρωμών από το δημόσιο και ο φόβος νέου κυβερνητικού ανασχηματισμού. Τι δηλώνει και σε τι ελπίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου.

Ταξίδι στο... άγνωστο για τις εταιρείες πληροφορικής

Ρωτήσαμε γνωστό στέλεχος του κλάδου πληροφορικής για το πώς κινείται η αγορά το τελευταίο εικοσαήμερο και πήραμε την εξής απάντηση:

«Η αγορά είναι εντελώς νεκρή. Στην εταιρεία μου... ντρεπόμαστε να επικοινωνήσουμε με πελάτη για να του πουλήσουμε νέο λογισμικό σε μια περίοδο που οι τράπεζες είναι κλειστές και κάθε επιχείρηση κοιτάζει πόσα περιθώρια αντοχής διαθέτει ακόμη.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ, το δημόσιο έχει κατεβάσει τα μολύβια ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Έτσι, οι εταιρείες πληροφορικής λειτουργούν με βάση την κεκτημένη ταχύτητα και το νόμο της αδρανείας: Υλοποιούν ό,τι ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων έχουν σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, προσδοκώντας πως κάποια στιγμή θα πληρωθούν κιόλας!

Θυμίζω πως με βάση τα ισχύοντα, το ΕΣΠΑ τελειώνει και τα τελευταία κονδύλια θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν συμφωνήσουν διαφορετικά, παρατείνοντας τη σχετική συμφωνία, τότε οι εταιρείες θα μείνουν απλήρωτες και το μόνο που θα τους μένει θα είναι να στραφούν εναντίον του ελληνικού δημοσίου, ζητώντας του λεφτά για έργα που ήδη έχουν εκτελέσει.

Το πόσα χρόνια μπορεί να πάρουν αυτές οι υποθέσεις, δεν θέλω να το σκέφτομαι».

Το δεύτερο ερώτημα που κάναμε στο ίδιο στέλεχος είναι το πώς βλέπει την κατάσταση να εξελίσσεται στο μέλλον μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Η συμφωνία υπήρξε αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη, παρά τις γενικότερες επιβαρύνσεις που θα σημάνει για την πραγματική οικονομία.

Σίγουρα, η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει μια ειδική παράταση του ΕΣΠΑ και μετά τον προσεχή Οκτώβριο.

Όμως δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Ακούω ότι ετοιμάζεται κυβερνητικός ανασχηματισμός. Κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός, ή ένας γενικός γραμματέας, ή κάποιος άλλος εμπλεκόμενος με τα δημόσια έργα, τότε το σύστημα μπλοκάρει για μήνες. Θυμίζω την καθυστέρηση 5-6 μηνών που είχαμε επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2014.

Πρέπει λοιπόν το κλίμα ομαλότητας να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η κυβέρνηση να φροντίσει για το πώς θα αποφύγει πρόσθετες καθυστερήσεις.

Σε μεσομακροπρόθεσμη βάση ελπίζω ότι η χώρα θα τα καταφέρει και ο κλάδος θα πάει καλύτερα. Τα αναπτυξιακά πακέτα που συμφωνήθηκαν μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν, ωστόσο και η κρατική μηχανή θα πρέπει να αποφύγει τα (πολλά) λάθη του παρελθόντος.

Επίσης, είναι γνωστό σε όλους πως χωρίς την υλοποίηση των έργων πληροφορικής, κανένας από τους στόχους του κράτους για εξυγίανση του δημοσίου, για περιορισμό της φοροδιαφυγής, για πάταξη της διαφθοράς και για τόνωση της παραγωγικότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v