Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες θέσεις εργασίας στην τεχνολογία παρά την κρίση

Η δημιουργία νέων τμημάτων στην Ελλάδα από διεθνείς ομίλους για παροχή υπηρεσιών σε πολυεθνικές και οι συνεχείς αλλαγές του τεχνολογικού τοπίου στηρίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τι δείχνει ποιοτική έρευνα του Athens Tech College.

Νέες θέσεις εργασίας στην τεχνολογία παρά την κρίση

Παρόλο που η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας έχει πλήξει και τον κλάδο της τεχνολογίας (IΤ), οι νέοι πτυχιούχοι στο συγκεκριμένο τομέα έχουν ευκαιρίες απασχόλησης καθώς παρουσιάζονται νέες ανάγκες, αλλά και δημιουργούνται επιχειρηματικές μονάδες με στόχο τις εξαγωγές υπηρεσιών με κέντρο την Ελλάδα.

Η ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Athens Tech College, το εξειδικευμένο κολλέγιο στους τομείς της τεχνολογίας, καινοτομίας και πληροφορικής στην Ελλάδα, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Sheffield, εντόπισε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς και τους τομείς και κλάδους που προσφέρουν καινούργιες δυνατότητες για εργασία. 

Χωρίς να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διαγκωνίζονται σήμερα για να αποτελέσουν έδρα τεχνολογικών τμημάτων διεθνών ομίλων που φεύγουν από την Ινδία η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είχε δημιουργήσει μια βιομηχανία 100 δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί η φυγή αρκετών διεθνών ομίλων που είχαν κέντρα τηλεφωνικής υποστήριξης (call centres) για την αγορά των ΗΠΑ από την Ινδία προς τις Φιλιππίνες.

Οι ίδιοι όμιλοι, λόγω της διαφοράς ώρας, αναζητούν τώρα έδρα για την κάλυψη των ευρωπαίων καταναλωτών και η Ελλάδα φαντάζει ιδανική. Το δυστύχημα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, είναι πως οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος της Ελλάδας την ίδια στιγμή που ανταγωνιστικές οικονομίες (όπως η Πορτογαλία) εμφανίζονται δραστήριες.

H Έλενα Μενούχου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του διεθνούς ομίλου IRΙ, υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ποιοτικής έρευνας του Athens Tech College, πως η εταιρεία έχει κλείσει κέντρα στην Ινδία και τα έχει μεταφέρει στην Ελλάδα. Πέρυσι προχώρησε σε 90 προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών και φέτος προγραμματίζει άλλες 25.

Όπως είπε, «ζούμε σε μια πολύ συναρπαστική εργασιακά εποχή, αλλά συνάμα ταχέως μεταβαλλόμενη και περιτριγυρισμένη από πολλούς και επιθετικούς ανταγωνιστές σε όλους τους τομείς. Ειδικά στην ελληνική αγορά με την ανεργία που φθάνει σε δυσθεώρητα ποσοστά για αναπτυγμένη χώρα, ένας νέος άνθρωπος προκειμένου να επιτύχει στην αγορά εργασίας θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό απαιτεί να εργαστεί εξυπνότερα και όχι σκληρότερα, να ανταπεξέλθει στα βασικά προαπαιτούμενα του εργασιακού του ρόλου, αποτελεσματικότερα ώστε να αποδεσμεύσει χρόνο που θα αφιερώσει σε καινοτόμες ιδέες και στην στρατηγική του διαφοροποίηση μέσα στο σύγχρονο και ρευστό ψηφιδωτό της εργασίας των ημερών μας».

Επιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και Οργανισμών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο τμήμα ΙΤ, αλλά υποστηρίζουν και άλλους τομείς όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτηση πελατών, Βusiness Αnalysis, Research & Development.

Η ποιοτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 55 στελέχη από τον χώρο της πληροφορικής, ανάμεσά τους CEO’s, IT Directors, Developers και Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού από διάφορες εταιρείες του χώρου, αναδεικνύει ότι μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν οι ειδικότητες που αφορούν την ασφάλεια δικτύων, data, cloud και mobile apps ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για web development και e-commerce. Για την περίοδο 2015-2020 εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες, ανάπτυξη θα γνωρίσουν οι εξειδικεύσεις που θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες όπως το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοπληροφορική.

Τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης εμφανίζονται κυρίως σε εμπορικές και παραγωγικές εταιρείες που αναζητούν υποστήριξη στο ΙΤ αλλά και σε τμήματα όπως πωλήσεις, e-commerce, marketing, κ.λπ., όσο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ΙΤ. Νέες θέσεις εργασίας, σε μικρότερο ποσοστό, δημιουργούνται επίσης σε μεσαίες και μικρές εταιρείες και start-ups.

Το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ το 35% εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να δημιουργούνται ενδιαφέρουσες ευκαιρίες απασχόλησης εντός της χώρας. Το 20% εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης από μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα με εξαγωγικό αντικείμενο.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερες περιοχές (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν γνώσεις και δεξιότητες (hacathlons, online courses, κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.

O Βασίλης Παπαμιχαήλ, Senior Software Engineer στην εταιρεία λογισμικού Entersoft αναφέρθηκε στα προσόντα που ζητούν οι εταιρείες από τους υποψηφίους καθώς και την εξειδίκευση που απαιτούν ώστε να συμβαδίζουν με τις διεθνείς τάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v