Αίτημα για πακετάρισμα των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέθεσε η Αθήνα.
Το αίτημα υποβλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Αφορά εξόφληση του ποσού των 1,6 δισ. των δόσεων του Ιουνίου και το αίτημα αφορά την πληρωμή τους στις 30 Ιουνίου.
Την αποστολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για «πακετάρισμα» των δόσεων επιβεβαίωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο σχετική απόφαση από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για αυτή την εξέλιξη.
Όπως αναφέρει το στέλεχος του Ταμείου, Τζέρι Ράις: «Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να «πακετάρουν» τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μια, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.
Με βάση απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του '70, οι χώρες μέλη μπορούν να ζητήσουν πακετάρισμα πολλαπλών δόσεων που λήγουν σε έναν ημερολογιακό μήνα (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πακετάρισμα). Η απόφαση είχε στόχο να αντιμετωπίσει τη διοικητική δυσκολία της πληρωμής πολλαπλών δόσεων σε μικρή χρονική περίοδο»...
Αξίζει να επισημανθεί ότι τότε, ανάλογο αίτημα είχε κάνει η Ζάμπια, η οποία αποτελεί και την τελευταία χώρα που έχει κάνει χρήση της σχετικής απόφασης.
Πηγές ΕΕ: Δεν είναι καλό σημάδι το «πακετάρισμα» των δόσεων
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εταίρων, τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το "πακετάρισμα" των δόσεων προς το ΔΝΤ "δεν είναι καλό σημάδι".
Τόνισε δε ότι "τα πράγματα θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής".
Οι δόσεις προς το ΔΝΤ
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε διαψεύσει το σενάριο να καταθέσει σχετικό αίτημα, δια του εκπροσώπου Τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη τη στιγμή που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μην πληρωθεί το Ταμείο σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο εκκρεμούσε η πληρωμή ποσού 300 περίπου εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δόσεις (συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ) πρέπει να καταβληθούν σταδιακά ως τις 19 Ιουνίου (στις 12 Ιουνίου 347 εκατ., στις 16 Ιουνίου 565 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου 340 εκατ.).
Σημειώνεται ότι την πρόταση για "πακετάρισμα" των δόσεων την είχαν καταθέσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όταν είχε διαπιστωθεί η αδυναμία της Αθήνας να καταβάλλει τις δόσεις του Ιουνίου.
«Υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρωθούν ορισμένες πληρωμές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και να μετατραπούν σε μια», σημείωνε σε δηλώσεις του στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρώπης με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Δεύτερος αξιωματούχος επίσης αναγνώριζε ότι υπάρχει αυτή τη δυνατότητα. «Είναι κατά κύριο λόγο μια τεχνική άσκηση και θα πουν στο ΔΝΤ ότι έτσι θέλουν να το κάνουν και το Ταμείο πιθανότατα θα συναινέσει».
Οι αξιωματούχοι, όμως, τόνιζαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τρικ μόνο στην περίπτωση που υπάρχει σαφής προοπτική συμφωνίας με τους δανειστές η οποία θα επικοινωνηθεί στις αγορές και τους πολίτες.
Η κατάσταση στα ταμεία
Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα χρήματα για την πληρωμή των δυο πρώτων δόσεων, της Παρασκευής και στις 12 Ιουνίου υπήρχαν, αλλά το αν θα καταβληθούν είναι πολιτική απόφαση.
Η κατάσταση στο ταμείο του ελληνικού δημοσίου, όπως περιγράφεται από πηγές με γνώση του θέματος, έχει λίγο-πολύ, με τα σημερινά δεδομένα, ως εξής: Για τις δύο από τις τέσσερις δόσεις του μήνα προς το ΔΝΤ, και συγκεκριμένα για τις δύο πρώτες οι οποίες είναι και μικρότερες, τα χρήματα υπάρχουν. Αν πληρωθούν όμως και πάλι με τα σημερινά δεδομένα -διότι κάποιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να μιλούν για πολλούς «λαγούς» που μπορούν να βγουν ακόμα από το καπέλο των ταμειακών διαθεσίμων- δεν βγαίνει ο μήνας για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Τα 650 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες δόσεις φαίνεται να είναι εξασφαλισμένα με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και σκούπισμα ταμειακών διαθεσίμων από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει μπει ακόμα χέρι σε ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους.
Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν διοχετευτεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά θα ήταν ικανά να καλύψουν και τις δύο άλλες δόσεις προς το ΔΝΤ στις 16 του μήνα (560 εκατ. ευρώ) και στις 19 (350 εκατ. ευρώ).
Αυτά, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης άρχισε πάλι το «παιχνίδι» των υπαινιγμών για το αν θα πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ.
Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό έχει καταφέρει να πληρώνει τους δανειστές της. Αυτό αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος γνωρίζει και πέτυχε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να πληρώνει συντάξεις και μισθούς εξακολουθώντας να πληρώνει τα χρέη της». Όμως, πρόσθεσε, «εναπόκειται τώρα στους πιστωτές μας να είναι λογικοί και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να ξαναβρεί την ανάπτυξη και επιτέλους να μπορέσουμε να διαγράψουμε την ελληνική κρίση από την Ιστορία».