Υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στη διαπραγμάτευση, η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συμβάλουν προσωπικά για να επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία, ωστόσο εμφανίζεται αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ.
Αυτό το «ναι μεν, αλλά» προκύπτει από την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μετείχε σε αυτή (θα έπρεπε να μετέχουν και οι εκπρόσωποι των άλλων δύο θεσμών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το επιχείρημα), αλλά συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα.
Πήραμε τη «σημαντική πρόοδο»
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την τριμερή:
* Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν στη «σημαντική πρόοδο» που έχει συντελεστεί στη διαβούλευση, διαπίστωση που επιδίωκε η κυβέρνηση για να δοθεί ο θετικός τόνος.
* Και οι δύο ηγέτες φέρεται να διαβεβαίωσαν ότι «αν χρειαστεί θα συνδράμουν προσωπικά για να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία». Πόσο σύντομα; «Στο επόμενο δεκαήμερο», με βάση κυβερνητικό αξιωματούχο.
Πριν από τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, μίλησε για έκτακτο Eurogroup «μέχρι το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου», ενισχύοντας την ελληνική αισιοδοξία.
Ο ίδιος όρισε και το περιορισμένο (επισήμως) πλαίσιο της τριμερούς με τη φράση: «Δεν θα διαπραγματευθούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας. Με τον κ. Τσίπρα θέλουμε να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να δείξουμε εμπιστοσύνη και να απελευθερώσουμε τους πόρους, που έχουν προβλεφθεί».
Αγκάθι το «ναι» του ΔΝΤ
Η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν «πάνω στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα», αλλά καμία πλευρά δεν διευκρινίζει... πού κατέληξαν – εάν δηλαδή θα τα αφήσουν ανοικτά (βγάζοντάς τα από το τραπέζι) ή θα επιμείνουν οι θεσμοί να τα κλείσουν ή θα τα παραπέμψουν για αργότερα.
Η διαπίστωση της ελληνικής πλευράς ότι «είναι αγκάθι η επιμονή (σ.σ. των δύο ηγετών) στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία» παραπέμπει στην αρνητική εκδοχή.
Κυβερνητικές πηγές πάντως επικαλούνται και το έτερο σενάριο που αφορά την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αλλά επ΄αυτού, οι τρεις πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ποια εκδοχή φωτογράφισαν (ή ανέφεραν ευθέως) οι Μέρκελ-Ολάντ.
«Σιωπή» για το χρέος
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν επίσης το «αίτημα» του κ. Τσίπρα να έχει αυτή η συμφωνία μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο οποίος θα δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, εμφανίσθηκαν «θετικοί» σε ένα επενδυτικό σχέδιο «για την επόμενη μέρα με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα».
Καμία πλευρά, πάντως, δεν θέλησε να πει (σ΄αυτή τη φάση) εάν υπήρξε σύγκλιση των τριών στο θέμα του χρέους, το οποίο φέρεται να έθεσε ο πρωθυπουργός ως «κλειδί» για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Βερολίνο-Παρίσι: «Φιλικές συνομιλίες», αλλά...
Τις πρώτες πρωινές ώρες o Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαβάζοντας κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών επιβεβαίωσε την ελληνική διαπίστωση ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος» στη διαπραγμάτευση, μίλησε για «φιλικές συνομιλίες» των τριών ηγετών, αλλά πρόσθεσε ότι αυτές «επικεντρώθηκαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».
Τα νεότερα πλέον θα προκύψουν από τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...