Η άρνηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για έναν συμβιβασμό που αγγίζει τις κόκκινες γραμμές είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τονίζει η Bank of America - Merrill Lynch σε έκθεσή της.
Εάν δεν υπάρξει στροφή 180 μοιρών από τους βουλευτές της κυβέρνησης, υπάρχουν σημαντικά ρίσκα για την Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, με κυριότερο το ότι στερεύει από χρήματα, υπογραμμίζει ο οίκος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ίσως έχει έλθει η ώρα για αντισυμβατικές σκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτει μια εναλλακτική στο Grexit, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα και η υπόλοιπη Ευρώπη προτιμά να αποφύγει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι ένα θεωρητικό σενάριο, τονίζει, αλλά αξίζει να εξετασθεί δεδομένων των υψηλών κινδύνων εν όψει.
Αφήστε την Αθήνα ήσυχη
Το σενάριο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:
1. Τη χρήση κεφαλαίων του ESM για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που ελέγχει η ΕΚΤ.
2. Τον επαναπρογραμματισμό των δανείων του επίσημου τομέα προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συνάδουν με λογικούς δημοσιονομικούς στόχους.
3. Η Ελλάδα αφήνεται μόνη της να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να πληρώνει τα δάνεια, χωρίς ένα επίσημο πρόγραμμα με τον ESM και το ΔΝΤ.
4. Η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνεια. Τα δάνεια του ΔΝΤ σε αυτή την περίπτωση αποτελούν αμιγώς ευθύνη της Αθήνας.
Πολλές τεχνικές λεπτομέρειες χρειάζονται σαφήνεια και θα απαιτηθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση Grexit, σημειώνει ο οίκος.
Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν τα εξής:
- Η Ελλάδα θα είναι πλήρως υπεύθυνη για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.
-Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την "ιδιοκτησία" της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.
-Αυξάνεται η αναμενόμενη πιθανότητα ανάκτησης των δανείων για την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με ενδεχόμενο Grexit.
Ο οίκος τονίζει ότι δεν πρόκειται για "δωρεάν χρήματα" προς την Ελλάδα, καθώς δεν θα λάβει φρέσκα κεφάλαια. Τα χρήματα θα μεταφερθούν απλώς από μία τσέπη της ευρωζώνης σε άλλη.
Οι κατάλληλοι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στο ευρώ και να βελτιώσει εν τέλει την πιστοληπτική της αξιολόγηση καθώς και να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, τη στιγμή που η Αθήνα θα μπορούσε ακόμη να ζητήσει βοήθεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπό τη μορφή τεχνικής βοήθειας.