Τα «νοικιασμένα» πτυχία στις κατασκευές ζητούν τώρα... αποζημίωση

Μηχανικοί που πλασματικά στελέχωναν επιχειρήσεις και δεν γνωρίζουν όχι μόνο τα εργοτάξια που υποτίθεται πως εργάζονταν, αλλά ούτε και τα γραφεία της εταιρείας όπου απασχολούνταν διεκδικούν αποζημιώσεις πλήρους απασχόλησης. Διαμαρτυρία από ΣΑΤΕ.

Τα «νοικιασμένα» πτυχία στις κατασκευές ζητούν τώρα... αποζημίωση

Εδώ και δεκαετίες συνεχίζεται η φάμπρικα με την πλασματική στελέχωση των τεχνικών εταιρειών οι οποίες πολλές φορές εκμισθώνουν μόνο τα πτυχία (όχι και τους μηχανικούς…) προκειμένου να καλύπτουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και να συμμετέχουν στις δημοπρασίες δημοσίων έργων.

Η «ενοικίαση πτυχίων» που επί χρόνια διαφημιζόταν ακόμα και από το επίσημο έντυπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) συνεχίζεται, κι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές κατασκευαστικές.

Όμως, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ, σε επιστολή που έστειλε στο νέο πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, μηχανικοί που «πλασματικά στελέχωναν επιχειρήσεις, στελέχη που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τα εργοτάξια που υποτίθεται πως εργάζονταν, αλλά ούτε και τα γραφεία της εταιρείας που στελέχωναν, διεκδικούν αποζημιώσεις πλήρους απασχόλησης» όταν διακόπτεται η συνεργασία τους με αυτήν.

Στον ΣΑΤΕ υποστηρίζουν πως οι προσφυγές «σε κανένα δικαστήριο δε γίνονται αποδεκτές». Όμως οι ίδιοι μηχανικοί υποβάλλουν στο ΤΕΕ αιτήματα πειθαρχικής δίωξης των τεχνικών εταιρειών τα οποία γίνονται δεκτά επί της αρχής. Η διοίκηση του ΣΑΤΕ διαμαρτύρεται γιατί σε αρκετές περιπτώσεις επιλαμβάνεται το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ μετά την έκδοση τελεσίδικης ή ακόμα και αμετάκλητης τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, που δικαιώνει επί της ουσίας την εργοληπτική επιχείρηση.

Η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου υποστηρίζει πως «η στελέχωση των επιχειρήσεων που εγγράφονται στο μητρώο εργοληπτών (ΜΕΕΠ) με τεχνικούς ΜΕΚ αποτελούσε μια παλαιά συντεχνιακή κατάκτηση των μηχανικών στην Ελλάδα που υποχρέωνε τις τεχνικές εταιρείες να στελεχώνονται από διπλωματούχους ή πτυχιούχους τεχνικούς ΜΕΚ, η οποία, όμως, σήμερα δεν εδράζεται ούτε στην υφιστάμενη πρακτική εκτέλεσης έργων, ούτε στην επιχειρηματική κατάσταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ούτε και στην οικονομική κατάσταση της χώρας».

Σημειώνεται πως παρά τις υποσχέσεις αρκετών υπουργών Υποδομών τα τελευταία χρόνια, η φάμπρικα με τις ενοικιάσεις πτυχίων συνεχίζεται. Μάλιστα πολλές τεχνικές εταιρείες υποχρεώνονται να διατηρούν τα συγκεκριμένα εκμισθωμένα πτυχία (άνευ των μηχανικών που συνήθως ασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες…) προκειμένου να παραμείνουν στην ίδια κατηγορία του εργοληπτικού πτυχίου και να μπορούν να διεκδικήσουν δημόσια έργα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v