Θέση μάχης για την τελική, όπως όλα δείχνουν, αναμέτρηση με τους θεσμούς παίρνει η κυβέρνηση. Παρότι η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη δεν έχει θέμα Ελλάδα, το Μαξίμου παρουσιάζει την ημέρα αυτή ως καθοριστικό σταθμό για τις εξελίξεις, ποντάροντας σε ένα έκτακτο Eurogroup.
Τις επόμενες 76 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές με Eυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ώστε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να μην προχωρήσει μεθαύριο σε αρνητικά μέτρα (αύξηση του κουρέματος των collateral) και στη συνέχεια, δηλαδή μετά το Eurogroup, να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί.
Ξεχάστε το «take it or leave it»
Για τα αγκάθια, δηλαδή το ασφαλιστικό και το εργασιακό, η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της, παρότι προτίθεται να δώσει «δείγματα καλής θέλησης». Για παράδειγμα τη συνολική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού την παραπέμπει για το φθινόπωρο που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες, αλλά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατάργηση πρόωρων συντάξεων και στο ψαλίδισμα υψηλών επικουρικών.
Στο εργασιακό, αντίστοιχα, συζητά την αναβολή επαναφοράς του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά όχι το πάγωμά τους για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Τα φορολογικά μέτρα θα εξαρτηθούν από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2016, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist), με την κυβέρνηση να αρνείται τους… στόχους μαμούθ που είχαν τεθεί από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, η λύση θα είναι καθαρά πολιτική, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια «ό,τι είχαν να κάνουν σε αυτήν τη φάση το έκαναν». Και, όπως προσθέτει ο ίδιος, η κυβέρνηση στη (μη αναμενόμενη) περίπτωση που οι δανειστές εμφανισθούν με διάθεση «take it or leave it», η ελληνική απάντηση θα είναι αρνητική και «την απάντηση θα τη δώσει ο λαός»...
Οι βουλευτές θα στηρίξουν… ή θα παραιτηθούν
Αν οι προσπάθειες ευοδωθούν και υπάρξει «αμοιβαία επωφελής συμφωνία» στα άμεσα μέτρα, τότε η κυβέρνηση θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις… με τον εαυτό της για να περάσουν από τη Βουλή.
Κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν θετική ψήφο «στη μεγάλη πλειοψηφία τους».
Αν και δεν αποκλείουν μονοψήφιο αριθμό «όχι», παραπέμπουν στη συμφωνία τιμής που είχαν «υπογράψει» οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, ότι σε περίπτωση κάθετης διαφωνίας τους με την κυβέρνηση θα παραιτηθούν παραδίδοντας τις έδρες.
Ο λόγος, λένε, γίνεται για «περίπου εφτά βουλευτές» που εκφράζουν τις πάλαι ποτέ «ούλτρα αριστερές» συνιστώσες.
Αντιθέτως, δεν βλέπουν διαρροές από την Αριστερή Πλατφόρμα, δεδομένου ότι οι επικεφαλής της στην κυβέρνηση (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης) θα εγκρίνουν τα νομοθετήματα στο υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή.
«Να είστε σίγουροι ότι εάν το περιεχόμενό τους είναι τέτοιο που δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των υπουργών, δεν θα τα φέρει καν στο υπουργικό συμβούλιο... ο ίδιος ο Τσίπρας», λένε συνεργάτες του.
Ζωή: Έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα
Αυτήν ακριβώς τη θέση υποστήριξε δημοσίως χθες (ΣΚΑΪ) η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τις τελευταίες ημέρες εμφανίσθηκε να στήνει αντάρτικο στην κυβέρνηση. «Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κρίση του και στη συνείδησή του σε σχέση με αυτήν τη διαπραγμάτευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αναλάβει την ευθύνη της», δήλωσε, βάζοντας άνω τελεία στα σενάρια που υποστηρίζουν πως δε θεωρεί έντιμο τον επιχειρούμενο συμβιβασμό.
Από τους ΑΝΕΛ δεν αναμένονται σοβαροί τριγμοί, καθώς ο Πάνος Καμμένος ζήτησε και πήρε την εξουσιοδότηση από τους βουλευτές του να κρίνει τα νομοθετήματα - «και θα τα κρίνει θετικά εάν δεν αναιρούν τον πυρήνα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης», κατά τους συνεργάτες του.
Ποια... οικουμενική;
Ετσι κι αλλιώς οι 162 κυβερνητικοί βουλευτές (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 ΑΝΕΛ) θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα που θέτει ήδη η αντιπολίτευση – και δη, στελέχη της Ν.Δ. Ότι εάν στις ψηφοφορίες η κυβερνητική πλειοψηφία καταγράψει περισσότερες από 12 απώλειες θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα ζητηθεί η συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με συμμετοχή τμήματος της αντιπολίτευσης (π.χ. Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).
Σενάριο που από το Μαξίμου χαρακτηρίζεται «επιστημονικής φαντασίας», καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προβάλλει ως μοναδική λύση τις εκλογές...