Η κυβέρνηση βρίσκεται «σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων» με την κινεζική Cosco για επέκταση της συνεργασίας στην οποία θα υπάρχει και «εμπλοκή του σιδηροδρομικού δικτύου» υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του Economist. Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που ο κ. Καμμένος αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις με τον κινεζικό όμιλο, που διαχειρίζεται ήδη τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, ενώ ενδιαφέρεται για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ.
Πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας είχε υποστηρίξει πως είναι πρόθεση της ελληνικής Πολιτείας να ενισχυθεί η θέση του ελληνικού λιμανιού ως «πύλης εισόδου προϊόντων από την Ασία». Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Καμμένος, ξεκινά «το project του σιδηροδρόμου, όπου τα προϊόντα θα ξεκινούν από τον Πειραιά και θα μπορούν με ένα σύγχρονο τρένο, ιδιωτικής εταιρείας, να φτάνουν και να καλύπτουν τις ανάγκες πολλών λιμανιών της Δυτικής Ευρώπης». Ο ίδιος είχε δηλώσει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει χώρους στο Θριάσιο Πεδίο, οι οποίοι θα γίνουν σταθμοί αποθήκευσης και μεταποίησης. Πάντως, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του γνωστού ακινήτου του ΟΣΕ στο Θριάσιο ως εμπορευματικού κέντρου καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για πρόοδο.
Ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο έχει δείξει και η Cosco καθώς συμπληρώνει τον τερματικό σταθμό που διαχειρίζεται στον Πειραιά. Οι Κινέζοι έχουν, επίσης, ενδιαφερθεί για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου προκειμένου να προϊόντα που διακινούνται μέσω του λιμανιού του Πειραιά να φτάνουν ταχύτερα στις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, στρατηγική επιδίωξη της κινεζικής πλευράς είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά μέχρι Ουγγαρία / Τσεχία. Ηδη έχουν υπάρξει συμφωνίες με γειτονικές χώρες όπως η Σερβία.
Η Cosco είναι μία από τις τρεις εταιρείες που έλαβαν επιστολή από τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για το 51% του ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος δεν είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο οποίος δύσκολα θα ολοκληρωθεί εξαιτίας του περιορισμένου ενδιαφέροντος.