Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marc Faber: Γιατί η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ελλάδα

Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έδινε την τέλεια ευκαιρία στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατεβάσει τον ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Marc Faber.

Marc Faber: Γιατί η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ελλάδα

Η αποτροπή της ρωσικής επιρροής στη Μεσόγειο είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίον η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ποτέ να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Marc Faber.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα που παραβλέπουν πολλοί», δήλωσε στο CNBC. «Αν η Ελλάδα φύγει, οι χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Αμερικής φοβούνται πολύ πως η Ρωσία θα εδραιώσει στενότερες σχέσεις (στη Μεσόγειο)».

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν πως αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη είναι μεγάλες.

Όμως, στην περίπτωση που συμβεί αυτό, «ο ρωσικός στόλος μπορεί να εισέλθει στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα», σύμφωνα με τον Faber.

Όπως εξήγησε, η κατάληψη της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα καθιστά την είσοδο στη Μεσόγειο πολύ πιθανή λόγω του πόσο κοντά βρίσκεται η Μαύρη Θάλασσα. Κατά τον ίδιο, ένα Grexit ουσιαστικά θα έδινε στον Β. Πούτιν την τέλεια ευκαιρία για να πράξει κάτι τέτοιο.

Η Ελλάδα εν γένει θεωρείται η πύλη προς τη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα είναι για το ΝΑΤΟ μια βάση-κλειδί στα Βαλκάνια.

Η θεωρία του Faber τονίζεται από τις ανησυχίες της Ευρώπης για σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας, μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία τον Απρίλιο, σημειώνει το CNBC.

Ο Τσίπρας όχι μόνο καταδίκασε τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά η Αθήνα εξετάζει και την προσφορά της Μόσχας αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη να περνά μέσα από την Ελλάδα, αναφέρει το δίκτυο. Ο Β. Πούτιν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει πει πως είναι πρόθυμος να δώσει στην Ελλάδα κεφάλαια, αν η Αθήνα συμφωνήσει στο project αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Αθήνα να αντισταθεί στην προσφορά της Ρωσίας, συμβουλεύοντάς την, αντιθέτως, να στηρίξει ένα δυτικό αγωγό που θα συνδέει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Α. Τσίπρας επιτρέπει στον Β. Πούτιν να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών, αναφορικά με τη στάση τους έναντι της Ρωσίας», ανέφερε σε σημείωμά της τον περασμένο μήνα η Civitas.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λόγους να ανησυχεί για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, σχολίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου. «Τα πρόσφατα σχόλια του Zbigniew Brzezinski (πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ) σε συνέντευξή του ότι αν η Ελλάδα έρθει πιο κοντά στη Ρωσία αυτό μπορεί να παραλύσει το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελούν προειδοποίηση των σοβαρών συνεπειών», σημείωσε σε ανάρτησή του τον προηγούμενο μήνα.

Αν και οι στρατηγικοί αναλυτές μπορεί να διαφωνούν με τη θεωρία του Μ. Faber, η αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπεριφέρεια εγείρει ανησυχίες. Η Nomura θεωρεί πως οι εγχώριες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις στη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγήσουν τον Β. Πούτιν στην ενίσχυση των σχεδίων του για επέκταση στο εξωτερικό, πέραν της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v