Η κυβέρνηση καθιστά σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι από το σημερινό Eurogroup περιμένει θετική δήλωση προόδου για να πατήσει πάνω της το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει μεθαύριο.
Για ποιο λόγο; Κατά τη συγκρατημένη εκδοχή «για να μην προβεί σε κάποια αρνητική απόφαση» που θα σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χρηματοοικονομική θηλιά – όπως κούρεμα των ενεχύρων. Κατά την απαιτητική εκδοχή, που υιοθετούν οι περισσότεροι στην κυβέρνηση, για να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας.
Κορυφαίος υπουργός που μετείχε στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου προβάλλει αυτήν την άποψη με τη φράση: «Ως εδώ, δεν έχει νόημα να ξύνουμε ό,τι έχει απομείνει από τον πάτο του βαρελιού για να πληρώνουμε υποχρεώσεις εντός κι εκτός, χωρίς να διαφαίνεται κάποια αχτίδα φωτός».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «οριακή στιγμή» στην τρίμηνη διαπραγμάτευση τη σημερινή ημέρα, καθώς από τη στάση του Eurogroup «θα εξαρτηθεί πώς θα συνεχίσουμε».
Η δόση στο ΔΝΤ
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η κυβερνηση διαμηνύει ότι «θα καταβάλουμε κανονικά αύριο τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ», οι υπέρμαχοι της σκληρής άποψης δίνουν διαφορετική απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχουν τα λεφτά: «Το αν υπάρχουν ή όχι... θα το ξέρουμε αύριο».
Όπως εξηγούν, το θέμα δεν είναι η χώρα να εμφανίζεται συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις αλλά το ίδιο να πράττουν και οι δανειστές «που δεν έχουν δώσει ούτε 1 λεπτό του ευρώ τόσους μήνες». Παραπέμπουν δε στις ταμειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας (μισθοί-συντάξεις) υπενθυμίζοντας με νόημα την πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «προέχει η κοινωνία»...
Όλα έχουν ένα όριο...
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επικρατεί θυμός και οργή εξαιτίας της τακτικής που εφαρμόζουν οι δανειστές. «Εκεί που έδειχναν τάσεις συμβιβασμού, ξαφνικά άρχισαν πάλι να μας πιέζουν, σε παράλογο βαθμό», σημειώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικράτησε και στο κυβερνητικό συμβούλιο.
«Όλα έχουν το όριό τους», τονίζει, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετά βήματα πίσω (ιδιωτικοποιήσεις, καθυστέρηση εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ και του αφορολόγητου ορίου κ.ά.), δεν πρόκειται όμως να υποχωρήσει σε θέματα όπως οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εργασιακά.
Οπως προσθέτει, στο ΦΠΑ μάλλον θα καταλήξουν στον ενιαίο συντελεστή 18%, με εξαιρέσεις όμως τα φάρμακα, ορισμένα τρόφιμα, ίσως και βιβλία, που θα παραμείνουν χαμηλά.
Η απειλή της κάλπης
Με τη διαπραγμάτευση να μπαίνει στην τελική ευθεία, τον λόγο πλέον θα τον έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος για μία ακόμη φορά θα αναλάβει να εκτονώσει την κατάσταση για να επέλθει η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. Ταυτόχρονα τις επόμενες ώρες αναμένεται νέο μπαράζ επαφών με αξιωματούχους και ηγέτες της ευρωζώνης.
Σε περίπτωση που δεν διαφανεί η... εντιμότητα του συμβιβασμού, το δημοψήφισμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Κατά τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη «αν γίνει, θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους», οι οποίοι πάντως δεν θα συνδιαμορφώσουν και το δίλημμα που θα τεθεί στους πολίτες.
«Αν φτάσουμε σε αυτήν τη φάση, θα εξηγήσουμε στον κόσμο την κατάσταση με κάθε ειλικρίνεια και λεπτομέρεια, θέτοντας επί τάπητος εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποια από τις κόκκινες γραμμές μας ή όχι, αν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από το πρόγραμμά μας ή όχι». Πάντως, σίγουρα δεν θα είναι το ερώτημα 'ευρώ ή δραχμή'», αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Εμπλοκή ΗΠΑ;
Στο περιθώριο όλων αυτών, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι παρακολουθούν με προσοχή το ενδεχόμενο πιο ενεργής εμπλοκής των ΗΠΑ στο ελληνικό ζήτημα. Παραπέμπουν προς τούτο στην αντίδραση της Ουάσιγκτον για ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία (με τον «ελληνικό αγωγό» που θα αποτελεί επέκταση του Turkish Stream), με ενδεικτική την κίνηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή.
Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν δηκτικά ότι η αντιπρόταση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν έχει γίνει ακόμη...
Η ρελάνς Σόιμπλε: αν θέλετε δημοψήφισμα κάντε το
Κερασάκι στην τούρτα η... ρελάνς Σόιμπλε, που δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011... να προχωρήσει στο δημοψήφισμα.
Σε μία επίδειξη «πυγμής» μάλιστα πρόσθεσε: «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, όμως υπάρχουν και αποφάσεις άλλων χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές»....
Συμπέρασμα: Οι προειδοποιήσεις και οι απειλές από τις δύο πλευρές θα εντείνονται όσο πλησιάζουν οι τίτλοι τέλους της διαπραγμάτευσης. Για συμφωνία (όπως λένε οι περισσότεροι) ή ρήξη (όπως θα προτιμούσαν οι σκληροί).