Dixon: Η Ελλάδα μπροστά στον απόλυτο εφιάλτη

Οι δυο επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ. Σε απελπιστική κατάσταση η ρευστότητα της Αθήνας, τονίζει ο αρθρογράφος. Γιατί ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει γρήγορα σε συμφωνία με τους δανειστές.

Dixon: Η Ελλάδα μπροστά στον απόλυτο εφιάλτη

H Ελλάδα στερείται στρατηγικής για εξέλθει από αυτή την επισφαλή κατάσταση που βρίσκεται, τονίζει ο Hugo Dixon άρθρο στη New York Times.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο δεν έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές αλλά φαίνεται να στερείται ενός εναλλακτικού πλάνου για το πώς θα χρεοκοπήσει με το μικρότερο κόστος.

Οι ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως λόγω του παραγκωνισμού του Γ. βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις.

Η νέα σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας έχει πιο παραγωγικές συνομιλίες αλλά χρειάζεται να σκαρφαλώσει... ένα βουνό και πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε τον Ιανουάριο πίστευε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα από τους πιστωτές και μια ελάφρυνση χρέους χωρίς να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Φρούδες ελπίδες.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση δεν υπολόγισε πόσο άσχημα μπορούσε να πληγεί η οικονομία από τους μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και την κρίση ρευστότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 0,5%.

Η ρευστότητα της Αθήνας είναι σε απελπιστική κατάσταση και την Τρίτη πρέπει να καταβάλει 760 εκατ. στο ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει να πείσει τους δανειστές να του δανείσουν κεφάλαια ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία.

Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν περάσει τις δικές του κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως οι συντάξεις, το ΦΠΑ.

Ακόμα και η Ελλάδα αντιμετωπίσει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας θα πρέπει να παλέψει για να διασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο deal. To ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα χρόνου αλλά και χρήματος.

Όπως αναφέρει ο Dixon, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το επόμενο πακέτο προς τη χώρα θα απαιτεί ίσως και 50 δισ. ευρώ. Και θα είναι δύσκολο να πεισθούν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης για κάτι τέτοιο.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα έχει δυο εναλλακτικές σύμφωνα με τον αρθρογράφο: Η πτώχευση με έξοδο από το ευρώ και η πτώχευση με παραμονή στο κοινό νόμισμα. Η τελευταία είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά όχι... καλή.

Για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές η Ελλάδα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Αν δεν το κάνει, τότε η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα και οι τράπεζες θα πτωχεύσουν, ενώ η οικονομία θα συρθεί περαιτέρω στην άβυσσο», αναφέρει.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετρητά για να σώσει η ίδια τις τράπεζές της και δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από το εξωτερικό. Η μόνη λύση θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα χρήματα των καταθετών (bail in).

Aν η Αθήνα πτωχεύσει τότε θα πρέπει να ζει με όσα έχει. Αν και η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τους δανειστές, θα πρέπει να κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις, αφού τα έσοδα θα μειωθούν.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, με την έκδοση IOUs. Αυτό θα ήταν μια κακή ιδέα καθώς ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση, οι Έλληνες θα δουν αυτά τα IOUs ως πρόδρομο της νέας δραχμής και θα τα απορρίψουν.

Δεδομένου ότι ακόμα και το Plan B είναι δύσκολο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει μια ρεαλιστική στρατηγική για το πώς πρόκειται να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του. Και θα το κάνει γρήγορα», τονίζει ο Hugo Dixon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v