Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωθηση στα ΣΔΙΤ μέσω «πακέτου Γιούνκερ»

Μόνο επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και συμπράξεις δημοσίου με ιδιώτες στο επενδυτικό πακέτο. Διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασίες η κυβέρνηση. Οι επενδύσεις από EBRD και ΕΤΕΠ. Τι συζήτησαν χθες οι επιχειρηματίες με Γ. Σταθάκη και Γ. Κατάινεν.

Ωθηση στα ΣΔΙΤ μέσω «πακέτου Γιούνκερ»

Νέα ώθηση στις συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δίνει το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ (European Fund for Strategic Investments - EFSI), ενώ και η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει τέτοιες συνεργασίες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΒ για τις επενδύσεις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, που είναι αρμόδιος για το πακέτο Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως το νέο ταμείο θα χρηματοδοτεί μόνο επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και συμπράξεις δημοσίου με ιδιώτες. "Δεν χρηματοδοτούνται δημόσιες επενδύσεις" είπε ο κ. Κατάινεν.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Quest Συμμετοχών Παντελή Τζωρτζάκη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε πως η κυβέρνηση βλέπει θετικά νέες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα στον χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε το μήνυμα για περαιτέρω ενίσχυση τέτοιων συμπράξεων με τα τέσσερα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η κατασκευή 14 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ιρλανδία με ΣΔΙΤ όπου ο ανάδοχος αναλαμβάνει την κατασκευή και τη συντήρηση με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πρόκειται για έργο αντίστοιχο με τα δύο ΣΔΙΤ για τα σχολεία στην Αττική που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη. Αλλά και το δεύτερο από τα τέσσερα πρώτα έργα του πακέτου Γιούνκερ, η επέκταση του αεροδρομίου του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, είναι μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση των συμπράξεων υποστηρίζουν πως πρόσθετη ώθηση στο θεσμό θα δώσει η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία ανοίγει γραφείο στην Αθήνα μέχρι τον Ιούλιο.

Η "συμφωνία έδρας" με την EBRD θα υπογραφεί στα μέσα Μαΐου στην Τιφλίδα όπως είπε χθες ο Γ. Σταθάκης, ενώ ο Marc Peterschmitt, Managing Director, της EBRD, υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020, σε απάντηση του αιτήματος των ελληνικών αρχών για στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή προς την οικονομική ανάπτυξη.

Ετσι η κυβέρνηση έχει ένα πρόσθετο εργαλείο για τη χρηματοδότηση μιας σύμπραξης. Για παράδειγμα, σε μια επένδυση με ΣΔΙΤ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί μέχρι 50% οπότε το υπόλοιπο θα έπρεπε να αναζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα ή τα κοινοτικά κονδύλια. Τώρα στην εξίσωση προστίθεται και η EBRD η οποία ("για μεσαία ή μικρά έργα" όπως είπε ο κ. Peterschmitt) μπορεί να χρηματοδοτήσει μέχρι και 20% - 30%. Οπότε τα κεφάλαια που αναζητούνται από ιδιωτική χρηματοδότηση ή κοινοτικά κονδύλια περιορίζονται σε 20% - 30%.

Πρόσθετο εργαλείο αποτελεί η δραστηριοποίηση και του International Finance Corporation (IFC), του χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο αντιπρόεδρος του IFC Δημήτρης Τσιτσιράγκος είπε χθες πως κύρια προτεραιότητα θα είναι η στήριξη των τραπεζών, αλλά και επενδύσεις στον τομέα των υποδομών (όπως η εφοδιαστική αλυσίδα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Αλλά και η δραστηριότητα του IFC θα είναι χρονικά περιορισμένη, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιτσιράγκος.

Εκτός από τις συμπράξεις, στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ υπήρξε αρκετή συζήτηση και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων από ιδιωτικούς ομίλους μέσω του πακέτου Γιούνκερ. Σε ερώτηση του οικονομικού διευθυντή του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ Δημήτρη Κυριακόπουλου, ο Γίρκι Κατάινεν ξεκαθάρισε πως το EFSI θα χρηματοδοτεί επενδύσεις επέκτασης και ανάπτυξης ιδιωτικών ομίλων. Ο κ. Κυριακόπουλος είχε υποστηρίξει πως η έμφαση στην καινοτομία που φαίνεται να δίνει το πακέτο Γιούνκερ πιθανώς αδικεί ισχυρούς ομίλους που θέλουν να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις επέκτασης ή ανάπτυξης σε παραδοσιακούς τομείς όπως η χαλυβουργία, ειδικά σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο, όπως συμβαίνεται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, για φθηνή χρηματοδότηση.

Εκτός από την πρόταση του ΣΕΒ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, που παρουσίασε χθες ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, παρουσιάστηκαν και δύο άλλα έργα: Το πρώτο αφορά τη μονάδα υποστήριξης ανθρώπων τρίτης ηλικίας που προωθεί ο όμιλος Interamerican, ύψους 35 εκατ. ευρώ, σε ακίνητο 64 στρεμμάτων. Το δεύτερο αφορά τις συνεχείς επενδύσεις του ομίλου Pharmathen σε έρευνα και καινοτομία που έχουν ήδη λάβει στήριξη από την ΕΤΕπ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Βασίλης Κάτσος είπε πως στόχος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στην οποία κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου, είναι να συνεχιστούν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ώστε μέχρι το 2020 να έχουν αυξήσει τις εξαγωγές κατά 50% και το προσωπικό κατά 30%. Κυρίως, όμως, να έχουν διπλασιάσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που σήμερα κινούνται κοντά στα 30 εκατ. ευρώ από τα μέλη της ΠΕΦ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v