Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Καλή αλλά λίγη η ελληνική «bad bank»

Πού μπορεί να κολλήσει το σχέδιο της κυβέρνησης. Το βαρύ φορτίο των €72 δισ. ευρώ από τα NPLs και η αδυναμία «αξιοποίησης» της ΕΚΤ. Οι διαφορές της Ελλάδας από Ισπανία και Ιρλανδία και ο πονοκέφαλος της αποτίμησης. «Ναι» σε αλλαγές στο μοντέλο εποπτείας.

Fitch: Καλή αλλά λίγη η ελληνική «bad bank»

H πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια "bad bank" αποτελεί ένα θετικό βήμα στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα γιατί αναγνωρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύουν την χορήγηση νέων, υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η Ftich. 

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως το συνολικότερο πακέτο προτάσεων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους την 1η Απριλίου φαίνεται ανεπαρκές σχετικά με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα πιθανά οφέλη για την ρευστότητα και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. 

Η έκθεση σημειώνει πως το πακέτο των προτάσεων περιγράφει ως "κρίσιμες" τις ελλείψεις του τραπεζικού τομέα. "Συμφωνούμε με αυτό και πιστεύουμε ότι μια αποτυχία των τραπεζών είναι μια πραγματική πιθανότητα, όπως δείχνει και η αξιολόγηση CCC που έχουμε θέσει στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας" γράφουν οι αναλυτές της Fitch. 

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ανέλθει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έφτασαν στο τέλος του 2014 τα 72 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των δανείων. 

Σύμφωνα με την Fitch, η πρόταση για την δημιουργία μια εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού ή μια "bad bank", με την χρήση των πόρων που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι δυνητικά θετική για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει την αδύναμη θέση ρευστότητας των τραπεζών, εφόσον για παράδειγμα λάβουν πόρους από το ΤΧΣ ως αντάλλαγμα για την μεταφορά προβληματικών δανείων. 

Ωστόσο, η "bad bank" δεν αναμένεται να προσφέρει μια ουσιαστική βραχυπρόθεσμη λύση στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών εφόσον δεν έχει υψηλή μόχλευση. Αυτό οφείλεται στο ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ξεπερνά κατά πολύ το μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο για την "bad bank". 

Η Fitch υποστηρίζει ακόμα πως δεν είναι ξεκάθαρο το χρηματοδοτικό προφίλ της "bad bank". Το μοντέλο της Ισπανίας, το οποίο βασιζόταν στα ομόλογα με εγγύηση δημοσίου, δύσκολα θα αναπαραχθεί στην Ελλάδα γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα (collateral) στο ευρωσύστημα. 

Προσθέτει ακόμα πως στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, οι "bad banks" συνέβαλαν στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών, αλλά στις περιπτώσεις αυτές τα προβληματικά δάνεια συνδέονταν με το real estate, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Τα προβληματικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες καλύπτουν όλους τους τομείς, κάτι που δυσχεραίνει την διαδικασία εντοπισμού των δανείων που θα μεταφερθούν στον διαχειριστική ενεργητικού.

Παράλληλα, η Fitch σημειώνει πως οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών είναι δυνητικά θετικές, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v