Αλλαγές εκ βάθρων ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και στις αρχές που το εποπτεύουν με στόχο τη σταθεροποίησή του, την εύρυθμη λειτουργία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οι αλλαγές που περιγράφονται μάλιστα στη λίστα που εστάλη στους θεσμούς έχουν ως ορόσημο τον Ιούνιο του 2015.
Διαπλοκή
Όπως αναφέρεται στη λίστα που έφερε στο φως η εφημερίδα Financial Times οι ελληνικές τράπεζες «έχουν αμαυρωθεί από τις πελατειακές σχέσεις και βρίσκονται πολύ κοντά με τις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης και το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό μέσα από την παροχή δανεισμού με μη τραπεζικά κριτήρια». Επιπρόσθετα, η κρίση δημιούργησε πολλές επισφάλειες.
Με βάση αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε ευρείς και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να εξασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διασφαλιστεί η διοχέτευση των πιστώσεων από τις διοικήσεις με πρακτικές που δεν θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, αλλά και σε παρελθόντα έτη.
Με δεδομένες τις υψηλές επισφάλειες του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κορυφαία προτεραιότητα τη συγκέντρωση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της οικονομίας». Μάλιστα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θα ερευνήσει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, τη δυνατότητα της δημιουργίας μίας Εταιρείας Asset Management, η οποία θα διαχειρισθεί κόκκινα δάνεια χρησιμοποιώντας το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Οι ελληνικές αρχές σε στενή συνεργασία με τον EFSF, την ΕΚΤ και τον SSM θα εκπονήσουν ένα στρατηγικό πλαίσιο με στόχο τη σταθεροποίηση των καταθέσεων των τραπεζών και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος, επίσης, είναι να αξιοποιηθεί η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων ούτως ώστε να σταθεροποιηθούν οι τραπεζικές μετοχές.
ΤτΕ και νέος εποπτικός φορέας
Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να προστατεύει τους καταναλωτές και πελάτες και να παρακολουθεί τα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει με αλλαγή στην εσωτερική δομή της ΤτΕ.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός Κρατικού Εποπτικού Φορέα, ο οποίος θα εποπτεύει τις, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και τις επενδυτικές εταιρείες σε συνεργασία με τις υπάρχουσες εποπτικές αρχές.
Φορολογία
Οι τράπεζες θα δίνουν στοιχεία στον φορολογικό μηχανισμό προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και η διαφθορά.
Επισφάλειες
Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές βασισμένες στην κοινωνική δικαιοσύνη λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη, αλλά και το όριο διαβίωσης.
Πλειστηριασμοί
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
Αναπτυξιακή Τράπεζα
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα ιδρυθεί θα απορροφήσει διάφορους χρηματοδοτικούς φορείς όπως ΤΑΝΕΟ, ΕΤΕΑΝ κ.ά. ενώ θα γίνει προσπάθεια να συνδεθεί με το πακέτο Γιούνκερ. Για τη λειτουργία της θα υιοθετηθούν κριτήρια και μοντέλα παρόμοια με αυτά για την αντίστοιχη κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW.