Σε συμπληγάδες και οι ελληνικές εξαγωγές

Κρούσματα ακύρωσης παραγγελιών από ξένους. Οι φόβοι για Grexit απειλούν να ακυρώσουν τα οφέλη από την πτώση ευρώ και πετρελαίου. Πονοκέφαλος και οι πληρωμές. Ασφυκτικό το πρόβλημα ρευστότητας από τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Σε συμπληγάδες και οι ελληνικές εξαγωγές

Εξαγωγείς χωρίς εξαγωγές; Αυτήν την πραγματικότητα ζουν τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρήσεις. Αιτία η κορύφωση της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Και αυτό γιατί οι ξένοι πελάτες τους εξαιτίας αυτού και της γενικότερης αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν παγώσει την εκτέλεση των παραγγελιών, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη του κλάδου.

Μόλις χθες εκπρόσωποι σουηδικής εταιρείας επισκέφθηκαν ελληνική επιχείρηση για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι εάν έχει stock και επαρκούν οι πρώτες ύλες της για να μπορέσει να παράγει προϊόντα, προκειμένου να καλύψει την παραγγελία τους. Ακόμη και μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχουν πρώτες ύλες και μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, οι ξένοι πελάτες της δεν προχώρησαν στην επιβεβαίωση της παραγγελίας.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η εν λόγω επιχείρηση έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με 20 ακόμη παραγγελίες, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δεχθεί επίσκεψη και από πελάτες της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Νίκο Βασιλείου, πρόεδρο του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΑ, το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά έχει γενικευθεί τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Το country risk έχει αυξηθεί και οι ξένοι πελάτες είναι πολύ ανήσυχοι, επηρεασμένοι από αυτά που ακούνε και διαβάζουν στον ξένο τύπο», λέει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης αναφέρει: «Οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρήσεις λαμβάνουν επιστολές πελατών τους από το εξωτερικό οι οποίοι αμφισβητούν τη δυνατότητά των Ελλήνων να ανταποκριθούν στα συμβόλαια που υπογράφουν».

Και συμπληρώνει: «Αυτός δεν είναι ο κανόνας είναι οι εξαιρέσεις, οι οποίες υπάρχουν και είναι πολύ ανησυχητικές. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αυτό είναι ένα καμπανάκι, αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε εξαγωγές».

Το country risk και ο φόβος για έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι αυτά που λαμβάνουν πολύ σοβαρά πλέον υπόψη τους και τα head office ξένων επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών. Προχθεσινό δημοσίευμα της The Copenhagen Post, αναφέρει ότι οι μεγάλες δανέζικες επιχειρήσεις παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και έχουν κάνει πιο αυστηρούς τους όρους πληρωμής προκειμένου να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα. Δηλαδή επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες ζημίες από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Έλλειψη ρευστού

Οι εξελίξεις απειλούν να ανατρέψουν τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί στον χώρο των εξαγωγών η πτώση του ευρώ αλλά και του πετρελαίου. Τα προβλήματα στις εξαγωγικές και στην πραγματική οικονομία άλλωστε δεν περιορίζονται μόνο στις παραγγελίες και στις συναλλαγές. Μεγάλος πονοκέφαλος είναι η άτυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο και οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τους εξαγωγείς δηλώνοντας πως «υπάρχει υστέρηση».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για μέρος του 1,3 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψει το ΥΠΟΙΚ στις εξαγωγικές και το οποίο αφορά το εξάμηνο Σεπτεμβρίου - Ιανουαρίου.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο για τι ποσό μιλάμε και αυτό γιατί μέρος του 1,3 δισ. ευρώ δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Κατά τη διάρκεια πάντως της συνάντησης του υπουργού με τους εκπροσώπους των εξαγωγικών φορέων, συζητήθηκαν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας όπως είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η αναπτυξιακή τράπεζα, η αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Βέβαια ο υπουργός φέρεται να παρέπεμψε όλα τα θέματα για πιο μετά αφού «κατακάτσει η σκόνη» και ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους εταίρους.

Κερασάκι στην τούρτα

Εν τω μεταξύ ωρολογιακή βόμβα για τις επιχειρήσεις του κλάδου χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποί του τη ρύθμιση που προβλέπει προκαταβολή φόρου 26% επί της συναλλαγής που έχει μια επιχείρηση με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες οι οποίες διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Αυτό το ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εξαγωγικών φορέων με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη «αντί να λυθεί το πρόβλημα σε πέντε επιχειρήσεις που πρέπει να λυθεί, με το συγκεκριμένο μέτρο τιμωρούνται 5.000 επιχειρήσεις».

Σύσσωμοι οι επιχειρηματικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ κ.ά.) έσπευσαν να ζητήσουν απόσυρση της ρύθμισης. Χθες σε αυτούς προστέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης που κατέθεσε και εναλλακτικές προτάσεις.

Ως εναλλακτικές προτάσεις στην προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών το ΕΒΕΠ προτείνει:

1. Η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης να πραγματοποιείται εκ των προτέρων, κατά τη διάρκεια και σίγουρα πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

2. Εντός ενός μήνα από την πραγματοποίηση της «συνήθους συναλλαγής» να επιστρέφεται στην επιχείρηση το 80% του ποσού, κατόπιν υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, και το υπόλοιπο 20% του ποσού να επιστρέφεται μετά από φορολογικό έλεγχο, που θα περαιούται εντός τριών μηνών. Μετά την παρέλευση των τριών μηνών, και εφόσον δεν έχει διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος, τότε το 20% του ποσού θα επιστρέφεται στην επιχείρηση αυτοδίκαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v