Στο «ψυγείο» επιστρέφει η αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Θα συνεχιστούν οι πιέσεις τιμών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Αμεση η επιρροή από την οικονομική αβεβαιότητα. Πώς αποτυπώνεται η κατάρρευση εν καιρώ κρίσης στους δείκτες της ΤτΕ. Βουτιά έως 38,7% στην Αθήνα.

Στο «ψυγείο» επιστρέφει η αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Ενώ στα μέσα του 2014, με τη συνδρομή και ορισμένων συμφωνιών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της έλευσης διεθνών ομίλων (όπως η Hines, που χάθηκε...), η αγορά επαγγελματικών ακινήτων εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης - ανάκαμψης, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μπήκε και πάλι σε καθεστώς βαθιάς κατάψυξης.

Πρόκειται για εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς που συμμετείχαν την Παρασκευή σε ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων, όπως η επικεφαλής της Αθηναϊκής Οικονομικής (αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το διεθνή όμιλο JLL) Δίκα Αγαπητίδου. Οι ίδιοι προβλέπουν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές καθώς η αβεβαιότητα καθιστά πιο συγκρατημένους τους επενδυτές.

"Οι μακροοικονομικοί παράγοντες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στα επαγγελματικά ακινήτα" είπε η κ. Αγαπητίδου η οποία συμφώνησε με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας περί "αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της εμπιστοσύνης". Τα ενοίκια επηρεάζονται άμεσα από το περιβάλλον αβεβαιότητας, ενώ ακολουθούν συνήθως με έξι μήνες καθυστέρηση και οι αξίες των ακινήτων, οι οποίες πιέζονται. "Το 2014 υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα έναντι του 2013, αλλά φέτος τα πράγματα είναι παγωμένα" επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς.

Τα στοιχεία της TτΕ δείχνουν, πάντως, τη μεγάλη πίεση που έχει δεχθεί η αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης. Για παράδειγμα, ενώ η οικοδομή ήταν το 10,8% του ΑΕΠ το 2007, το 2014 έχει υποχωρήσει σε μόλις 1,1% του ΑΕΠ καθώς στην ουσία έχει σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συνολικά, οι κατασκευές (οικοδομή, δημόσια έργα κ.λπ. αποτελούσαν περί το 15% του ΑΕΠ το 2007 και σήμερα κινούνται στο 4,5% - 4,8%, είπε η κ. Βασιλική Βλαχοστεργίου, στέλεχος της Μονάδας Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της TτΕ.

Οσο για τους νέους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων που δημιούργησε η TτΕ η κ. Βλαχοστεργίου υποστήριξε πως εξετάζεται η συνεργασία με άλλους φορείς όπως το RICS για την παραγωγή πρόσθετων δεικτών, ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων, η παραγωγή ποιοτικών στοιχείων κ.λπ.

Οι δείκτες της ΤτΕ δείχνουν πως για το σύνολο της χώρας η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 31,6%, ενώ αντίστοιχους ρυθμούς συρρίκνωσης παρουσίασε και η αγορά γραφείων τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (31,7% και 31,8%, αντίστοιχα) όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος (31,5%).

Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται στο 38,7%.

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων (σε ονομαστικούς όρους) γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,9% (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 29,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων γραφείων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα την ίδια περίοδο ανήλθε σε 22,4% και 24,8% αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, υπολογίζεται σε 36,5%.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5%, 31,4% και 25,3%. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων σε θέσεις υψηλής εμπορικότητας, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 37,3%.

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, για το σύνολο της χώρας, έφτασε κατά μέσο όρο το 31,0% (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 31,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων καταστημάτων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα την ίδια περίοδο ανήλθε σε 28,9% και 30,5%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται στο 44,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v