Οσοι παρακολούθησαν τη προχθεσινή «παρέμβαση» της Ελενας Παναρίτη, ειδικής συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί έδωσε μάχη ώστε να πάρει την κασέτα από την κάμερα τηλεοπτικού σταθμού που βρίσκονταν στην αίθουσα. Η κα Παναρίτη είχε διαπιστώσει με καθυστέρηση πως η εκδήλωση στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree καταγράφονταν από τηλεοπτική κάμερα και ξεσπάθωσε! Νωρίτερα, βέβαια, είχε περιγράψει με ύφος που ταιριάζει στις ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου την ταλαιπωρία που δήθεν υφίστανται οι Έλληνες διαπραγματευτές από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Κάπου μέσα στη γλαφυρή περιγραφή του δράματος που ζουν οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, ξεστόμισε και την πρόταση των δανειστών περί παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις για ένα – δύο μήνες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας! Πρέπει να έφυγε σίγουρη πως δεν το πήρε κανένας χαμπάρι, αφού είχαν ήδη μεταδοθεί τηλεοπτικά ρεπορτάζ από την εκδήλωση που δεν ανέφεραν τίποτα για το θέμα των μισθών και συντάξεων. Όμως από χθες το πρωί άρχισε να τρέχει. Ακολούθησε τραγέλαφος.
Στην προσπάθειά της να μαζέψει όσα έλεγε προχθές, σίγουρη πως ουδείς την κατέγραφε, διευκρίνισε με δηλώσεις της πως αναφέροταν σε περιόδους πριν από το 2015, παρέμβαση που προκάλεσε αρκετό γέλιο! Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως πράγματι υπήρξε τέτοια πρόταση από «χαμηλόβαθμο στέλεχος» των δανειστών στην οποία, μάλιστα, υπήρξε και σκληρή αντίδραση του κ. Βαρουφάκη που τους είπε πως «είναι ντροπή ακόμα και να το λέτε αυτό!».
Για να ολοκληρωθεί το μπάχαλο, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ που άδειαζε τους «κύκλους» του υπουργείου και τάσσονταν με την άποψη Παναρίτη πως οι αναφορές αφορούσαν περιόδους προ του 2015. Τότε πάντως η κα Παναρίτη δε συμμετείχε σε διαπραγμάτευση με δανειστές όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, με τους άσπονδους φίλους της να υποστηρίζουν πως στο τελευταίο Eurogroup ανέβαζε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να πάρει «θετική ενέργεια»! Ακολούθησε μια ακόμα ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, άσχετη με το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεων Παναρίτη (δηλαδή με τις πιέσεις για στάση πληρώμων) σύμφωνα με την οποία "το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον".
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Παναρίτη παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση με αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Προ ημερών είχε προβλέψει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι 0,6% του ΑΕΠ αντί για το στόχο του 1,5% που υπήρχε. Σημειώστε πως ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης αποφεύγει τις προβλέψεις, παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το θέμα.
Είχαν προηγηθεί «αγωνιστικές» δηλώσεις της Ελενας Παναρίτη για την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος την είχε τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν έδινε σχέδιο νόμου «στους οικονομολόγους του», αλλά «το έκανε βόλτα στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για να μας πει αν είναι καλό ή όχι»!
Παρά το γεγονός πως υπήρξε ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου με την οποία ζητά από την κα Παναρίτη να αναφέρει «ποια νομοσχέδια εστάλησαν και πότε ακριβώς στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πριν ή μετά από τη συμφωνία με τους θεσμικούς δανειστές», λεπτομέρειες δεν έχει δώσει.
Οι παλαιότεροι γνωρίζουν το «αγωνιστικό πνεύμα» της κας Παναρίτη. Ηταν η ίδια που το Νοέμβριο του 2012, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε κατακεραυνώσει το μνημόνιο και λίγο αργότερα το ψήφισε πανηγυρικά! Αρκετοί στοιχηματίζουν πως την ίδια σταθερή άποψη έχει και για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχε δηλώσει πως είναι κάθετα αντίθετη.
Η κα Παναρίτη δε στερείται γνώσεων, όπως φαίνεται εξάλλου από το πλούσιο βιογραφικό της. Φαίνεται, όμως πως δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις δημόσιες εμφανίσεις της, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες να έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής. Γι’ αυτό και δημιουργούνται έντονες αμφιβολίες για το αν είναι κατάλληλη για τη θέση που έχει αναλάβει.