Στην απροθυμία από την πλευρά των δανειοληπτών να ρυθμίσουν προβληματικά χρέη, στάση η οποία παρατηρείται τους τελευταίους δυόμισι μήνες, αποδίδουν οι διοικήσεις των τραπεζών τη δημιουργία της νέας γενιάς επισφαλειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα νέα κόκκινα δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ, δεν προήλθαν από άμεση παύση της πληρωμής της δόσης ενός δανείου, αλλά από την απροθυμία και σε ορισμένες περιπτώσεις άρνηση των δανειοληπτών να προχωρήσουν στη ρύθμιση του δανείου τους. Κι αυτό εξαιτίας της αναμονής ευνοϊκότερων ρυθμίσεων όπως αυτές περιγράφηκαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι επισφάλειες ύψους 1 δισ. ευρώ (σ.σ. από το σύνολο του 1,5 δισ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων) προέκυψαν ακριβώς από το πάγωμα των ρυθμίσεων.
«Το φαινόμενο της αποχής από τα προγράμματα ρυθμίσεων αλλά και της... παύσης των συζητήσεων που είχαν γίνει μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη με στόχο τη ρύθμιση χρεών εντάθηκε τον Ιανουάριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Προσθέτει, μάλιστα, πως την ίδια στιγμή, αλλά με μικρότερη ένταση υπήρξε και μία κατηγορία δανειοληπτών οι οποίοι είχαν ήδη ρυθμίσει τα δάνειά τους και σταμάτησαν να αποπληρώνουν αναμένοντας τη «σεισάχθεια».
Στροφή στον ρεαλισμό
Η κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να αναστραφεί καθώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση κάνει στροφή στον ρεαλισμό. «Σιγά-σιγά παρατηρείται αναστροφή της τάσης του 'δεν πληρώνω' καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τη σχέση με τους δανειστές καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται στην πραγματικότητα», αναφέρουν.
Στην αλλαγή του κλίματος συμβάλλουν και οι επισημάνσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, βάσει πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.
Επιθετικές κινήσεις
Εφόσον η ελληνική οικονομία μπει εκ νέου σε τροχιά σταθεροποίησης οι τράπεζες αναμένεται όπως εξηγούν τα στελέχη τους να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς τα προγράμματα ρυθμίσεων. Εξάλλου, αποτελεί πάγια σύσταση και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος η άμεση αντιμετώπιση της λαίλαπας των κόκκινων δανείων.
«Η εξομάλυνση της κατάστασης στην οικονομία θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε πιο επιθετική πολιτική στις ρυθμίσεις δανείων, παρά τη βλάβη που έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι αντιμετώπισης αρκεί να συνεννοηθούμε και μεταξύ μας», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προκρίνει την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν ως πακέτο τα κόκκινα δάνεια που έχουν δανειολήπτες σε περισσότερες από μία τράπεζες.
Σε ασφυξία η αγορά
Την ίδια στιγμή ωστόσο η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με την ασφυξία που προκαλεί η ανάγκη του Δημοσίου να αντλήσει ρευστότητα προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία, οδηγώντας μικρές επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού και εισαγωγικές εταιρείες στο «κόκκινο».
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι ο χρόνος τελειώνει και η αγορά δεν αντέχει για μήνες τη σημερινή κατάσταση ασφυξίας. «Δεν κυκλοφορεί ρευστό και οι αγορές εμπορευμάτων και προμηθειών, στο επίπεδο των μικρών επιχειρήσεων, γίνεται καλή τη πίστει», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Ας πάρουμε για παράδειγμα μία μικρή επιχείρηση εστίασης. Εδώ και περίπου ένα μήνα οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας προμηθεύονται τα προϊόντα από τους προμηθευτές χωρίς να πληρώνουν με πίστωση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί πολύ ακόμα. Άντε για τις επόμενες 15 ημέρες».
Πέραν της άμεσης επίπτωσης στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι το στέγνωμα της αγοράς τους τελευταίους δύο μήνες θα έχει αρνητικές συνέπειες το επόμενο χρονικό διάστημα. «Το στραγγάλισμα της ρευστότητας που σήμερα διατηρεί ζωντανές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην καλή πίστη των προμηθευτών, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί νέα χρέη», τονίζει τραπεζική πηγή και συμπληρώνει: «Ακόμη και αύριο το πρωί να αρθούν τα εμπόδια της ρευστότητας ήδη ο επιχειρηματικός κόσμος έχει συσσωρεύσει χρέη και τους επόμενους μήνες τα μαγαζιά θα δουλεύουν για να αποπληρώσουν τα χρέη που παράχθηκαν από την αβεβαιότητα των τελευταίων δύο μηνών… Πρόκειται για έναν ακόμη φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν οδηγεί σε ανάκαμψη του εμπορίου και της αγοράς».
Παγώνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια
Κι ενώ η αγορά βαλτώνει, προβληματισμός επικρατεί στις τράπεζες όσον αφορά τα προγράμματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία είχαν εξαγγείλει το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
«Εξαιρετικής σημασίας αναμένεται να είναι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα προκύψουν μετά τον έλεγχο των «θεσμών». Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει έστω και οριακά σε περιβάλλον ελλείμματος τότε το πρόβλημα θα διαχυθεί σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας», τονίζει στο euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκτέλεση των προγραμμάτων χρηματοδότησης με νέα δάνεια συνολικού ύψους έως και 10 δισ. ευρώ αναμένεται να τρέξει μετά τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, δηλαδή μετά το καλοκαίρι και εκτιμάται ότι τα προγράμματα θα είναι ψαλιδισμένα. «Κι αυτό διότι φαίνεται πως χάνεται το 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου πιστεύαμε, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, ότι το τραπεζικό σύστημα θα επέστρεφε δυναμικά στην κερδοφορία», καταλήγουν.