Ναι στα δανεικά, αλλά όχι στο μνημόνιο για το επόμενο τετράμηνο λέει η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να διαμορφωθεί το νέο «συμβόλαιο» με τους εταίρους. Αποδέχεται όρους με τους οποίους θα συνδέεται η αποδέσμευση των δόσεων -άρα και κάποιας μορφής έλεγχο που δεν διευκρινίζεται σε ποιο επίπεδο- αλλά όχι παράταση του μνημονίου. Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να αποδεχθεί ολίγον από μνημόνιο, χωρίς τα τοξικά του στοιχεία, χωρίς την ταμπέλα του και χωρίς βέβαια να έρθει η γνωστή τρόικα στην Αθήνα.Σε αντάλλαγμα, φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εφόσον αυτά θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό και δεσμεύεται ότι θα πληρώνει κανονικά τόκους και χρεολύσια. Όλα αυτά για τέσσερις μήνες, μέχρι να προκύψει το νέο «συμβόλαιο»...
Η ελληνική κυβέρνηση, με βάση τις δηλώσεις Βαρουφάκη, λέει «ναι» σε μία τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (the loan agreement, ανέφερε ο υπουργός), χρονικό διάστημα εντός του οποίου προφανώς θα υπάρχει χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας υπό την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων (conditionalities). Στους όρους αυτούς μπαίνουν κόκκινες γραμμές.
Η Ελλάδα δεν δέχεται μέτρα με υφεσιακές επιπτώσεις -άρα απορρίπτει οτιδήποτε έχει να κάνει με περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων ή ενδεχόμενη αύξηση φόρων- και ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, απορρίπτει ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και νέα μείωση των συντάξεων, κατ' εφαρμογήν νόμων που ήδη ισχύουν.
Ειδικά για το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο ισχυρισμός του υπουργού Οικονομικών είναι πως κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ελληνικό τουρισμό εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και κατ' επέκταση αυτό το μέτρο προφανώς θεωρείται υφεσιακό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις συντάξεις. Από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Δ. Στρατούλης έχει δεσμευθεί για την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα ακυρώνονται οι προβλεπόμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις. Και διά στόματος Γ. Βαρουφάκη η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει όχι σε νέες περικοπές στις συντάξεις και στο σημείο αυτό μάλιστα εντοπίζεται μια βασική διαφωνία έναντι κάποιας ευελιξίας (some flexibility) που παρέχει το Eurogroup ως αντίδοτο σε ενδεχόμενο αίτημα παράτασης του μνημονίου το οποίο η ελληνική κυβέρνηση κατηγορηματικά απορρίπτει.
«Τι σημαίνει κάποια ευελιξία, πόσο θα χρειαστεί να κόψουμε τις συντάξεις, 5%, 10%;» ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης τους ομολόγους του στο Εurogroup , όπως ο ίδιος είπε για να πάρει τη μη ικανοποιητική -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- απάντηση «some flexibility»...
Αν η συμφωνία έκλεινε στη βάση της παράτασης της δανειακής σύμβασης -υπό όρους αξιολόγησης- για ένα τετράμηνο η ελληνική κυβέρνηση εμφανιζόταν διατεθειμένη να δεσμευθεί ότι:
1. Δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια.
2. Δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση η οποία θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό ή θα επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
3. Θα υλοποιήσει, με επιταχυνόμενο ρυθμό, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε.
Τα παραπάνω με βάση τον υπουργό αποτυπώνονταν σε κείμενο συμφωνίας το οποίο του παρουσίασε ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί όπου ο κ. Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να βάλει την υπογραφή του εκείνη ακριβώς τη στιγμή (πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup).
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδηλωθεί μία ακόμα προσφορά συμβιβαστικής λύσης με τη σφραγίδα του κ. Γιούνκερ, ενώ διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς λύσης. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς σήμερα θα μετέχει στο Ecofin.