Το παρασκήνιο πίσω από την εμπλοκή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι εναλλακτικές επιλογές για ΠτΔ μετά την αντίδραση μεγάλης μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Ο ρόλος της Αριστερής Πλατφόρμας, η συνάντηση Τσίπρα - Λαφαζάνη και το τηλεφώνημα με Γιούνκερ.

Το παρασκήνιο πίσω από την εμπλοκή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η αντίδραση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας -και όχι μόνο αυτών- στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πάγωσε τις εξελίξεις και την επίσημη ανακοίνωση -που θα γινόταν χθες το βράδυ- από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για το διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Ηρώδου Αττικού.

Έτσι, παρόλο που εντός του Μεγάρου Μαξίμου είχε μπει ακόμα και η τηλεοπτική κάμερα της ΝΕΡΙΤ για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τελικά αυτό ματαιώθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το όνομα του «εκλεκτού» θα το κάνει γνωστό ο κ. Τσίπρας στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο., μετά το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το όνομα του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. φέρεται να είχε κλειδώσει, έχοντας μάλιστα συμφωνηθεί από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ωστόσο ήδη από τις προηγούμενες ημέρες είχαν διατυπωθεί αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα κεντροδεξιού προσώπου.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία δεν παρέστη ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες ενστάσεις επαναλήφθηκαν, ακόμα και από στελέχη που δεν ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

«Δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά πολιτικής», ήταν η κοινή συνισταμένη και η εικόνα που υπήρξε, μάλιστα, είναι ότι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν αύριο, μετά και την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Κάποιοι μάλιστα αντιπρότειναν για τη θέση του Προέδρου τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάννη και τον Μανώλη Δρεττάκη.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, διά τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδη έκανε γνωστό ότι μέχρι το βράδυ πιθανότατα θα ανακοινωνόταν ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αβραμόπουλο για να του επιβεβαιώσει την απόφασή του. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο (που επίσης προανήγγειλε τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα) και στη συνέχεια με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, με βάση πγές, πρότεινε ως εναλλακτική επιλογή το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ξανασυζητήθηκε και αυτό του Προκόπη Παυλόπουλου, πάντως και οι δύο αρνούνται ότι τους έχει γίνει σχετική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου με εμφανή δυσφορία, αποτυπώνοντας και δημοσίως τη διαφωνία που είχε προκύψει κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό: «Δεν νομίζω να έχει τελειώσει τίποτα. Ρωτήστε το Μαξίμου».

Συνομιλία Τσίπρα - Γιούνκερ

Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ανακοίνωση του ονόματος, αλλά να προηγηθεί η σημερινή μάχη στις Βρυξέλλες, το αποτέλεσμα της οποίας ενδέχεται να καθορίσει τις εξελίξεις. Για αύριο, εξάλλου, εκτός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεδριάσει και η Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η βούληση του πρωθυπουργού να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο είχε αρκετές συνισταμένες. Κατ' αρχάς, σε επικοινωνιακό επίπεδο, να δείξει ότι είναι ενωτικός τείνοντας χείρα φιλίας προς την αντιπολίτευση. Αλλά πρόκειται και για μια κίνηση με ακραιφνώς πολιτική σημασία: Τόσο για να διαδεχθεί τον κ. Αβραμόπουλο στην Κομισιόν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (ίσως ο Δημήτρης Παπαδημούλης) και όχι της Ν.Δ., όσο και για να προκαλέσει νέα προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου η αρχική πρόθεση ήταν να στηριχθεί και πάλι ο Σταύρος Δήμας.

Ωστόσο κρίσιμη παράμετρος για τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι ο Ζαν Κλ. Γιούνκερ δεν θέλει αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μετρά λίγους μήνες ύπαρξης και δημιουργήθηκε κρατώντας συγκεκριμένες πολιτικές ισορροπίες. Γι' αυτό και πιθανότατα βαρύνουσα σημασία στις εξελίξεις διαδραμάτισε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία, που θα γίνει την Τετάρτη, απαιτούνται 180 ψήφοι βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v