Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Η Ελλάδα και το γεωπολιτικό «χαρτί» στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ρωσία δίνουν στην κυβέρνηση ένα μέσο πίεσης προς την Ευρώπη. Οι δηλώσεις Καμμένου και η ουκρανική κρίση.

Reuters: Η Ελλάδα και το γεωπολιτικό «χαρτί» στις διαπραγματεύσεις

Στην «σύγκρουση» αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, η γεωπολιτική και η εγχώρια πολιτική τραβάνε το σχοινί σε αντίθετες κατευθύνσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος Paul Taylor του Reuters.

Η στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι δεσμοί της με τη Ρωσία δίνουν στη νέα αριστερή κυβέρνηση ένα εργαλείο πίεσης στην προσπάθειά της ώστε οι δανειστές από την Ε.Ε. να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας, παρέχοντας στην Αθήνα περαιτέρω χρόνο για να αποπληρώσει το»βουνό» χρέους, αν μπορέσει ποτέ να το κάνει.

Το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου του ελληνικού δράματος ενδέχεται να καθορίσει αν το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, ή μπορεί να αποδομηθεί.

Εάν ο πιο αδύναμος κρίκος σπάσει, αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι οι αγορές αμέσως θα εστιάσουν στο ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα ακολουθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις στην Κύπρο και ενδεχομένως στην Πορτογαλία.

Για δεκαετίες οι Δυτικοί εταίροι της Ελλάδας έκαναν τα στραβά μάτια στις «προβληματικές» κυβερνήσεις και στη δημοσιονομική σπατάλη της Αθήνας, διοχετεύοντας κεφάλαια στην χώρα προκειμένου να παραμείνει εκτός της ρωσικής επιρροής.

Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε το 1981, η χώρα λάμβανε κάθε χρόνο ενισχύσεις αντίστοιχες του 4% του ΑΕΠ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την στήριξη της οικονομικής της ανάπτυξης, έως ότου το 2001 έγινε μέλος της Ευρωζώνης.

Με στόχο η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, παρασχέθηκαν στην Ελλάδα δύο προγράμματα διάσωσης της τάξεως των 240 δισ. ευρώ, το 2010 και το 2012 με αντίτιμο σκληρές περικοπές δημόσιων δαπανών, αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εν μέρει εφαρμόστηκαν.

Σήμερα τα γεωπολιτικά επιχειρήματα υπέρ της στήριξης της Ελλάδας ίσως είναι πιο ισχυρά από ποτέ καθώς η Δύση έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με τη Ρωσία αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα και οι ευρωσκεπτικιστές από τα άκρα αριστερά και τα άκρα δεξιά κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή, η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη από την εφαρμοζόμενη λιτότητα με διεθνή επίβλεψη ωστόσο οι ευρωπαίοι δε προτίθενται να δώσουν ελευθερία κινήσεων.

Ούτε η Μέρκελ ούτε κανείς άλλος θα ήθελαν να ανακοινώσουν στα Κοινοβούλιά τους ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δε θα επιστραφούν.

Αυτό θα φαινόταν σαν μια πρώτη κίνηση διαγραφής χρέους κάτι το οποίο ζητάει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Δανειστές της Ελλάδας, όπως η Γερμανία, η Φιλανδία και η Σλοβακία θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες για να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους περαιτέρω χρηματοδότηση προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με πιο ήπιους όρους και λιγότερη επιτήρηση.

Ο Υπουργός Άμυνας Π. Κάμμενος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του «ρωσικού χαρτιού».

«Αν η Γερμανία θέλει να ανατινάξει την Ευρώπη τότε έχουμε την υποχρέωση να πάμε στο Plan B. Αυτό θα είναι να λάβουμε ενίσχυση από ΗΠΑ στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά μπορεί να είναι από Ρωσία, Κίνα ή άλλη πηγή», δήλωσε ο υπουργός.

Παράλληλα ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι έγγραφα της ΕΕ που αφορούν την Ρωσία βρίσκονται στο Κρεμλίνο, πριν καλά καλά τα δουν ευρωπαίοι υπουργοί. Οι ίδιοι υποπτεύονται Ελληνες και Κύπριους αξιωματούχους ότι ενεργούν σας «τρωικοί γάιδαροι» (Trojan Donkeys) υπέρ της Μόσχας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν λάβει υπόψη τους τον γεωπολιτικό παράγοντα ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v