Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας στο τριήμερο συνέδριο «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υποστήριξε πως το νέο μοντέλο θα είναι για πρώτη φορά συμβατό με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, θα προβλέπει μείωση του όγκου απορριμμάτων που φτάνει στην τελική διάθεση (π.χ. μέσω ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κ.λπ.). Κυρίως, όμως, θα υπάρχει ενεργός συμμετοχή των δήμων οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.
Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε τρεις κινήσεις είπε η κ. Δούρου. Πρώτον, στην επιστολή προς τους δημάρχους της Αττικής όπου περιγράφονται οι βασικοί άξονες του νέου σχεδιασμού με έμφαση στην ανάπτυξη τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Δεύτερον, με την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή των μονάδων που κατά την ίδια βρίσκονταν εκτός κοινοτικών και εθνικών σχεδιασμών για τη διαχείριση απορριμμάτων και τρίτον με την έναρξη των διαδικασιών διαβούλευσης με την επιστημονική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Κατά την περιφερειάρχη, η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να μετατραπεί από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας σε ισχυρό χαρτί ανάπτυξης.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης είπε πως ο προηγούμενος σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Αττικής προέβλεπε ετήσια αύξηση του όγκου 10% όταν σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου καταγράφεται, λόγω της κρίσης, μείωση 20% και 30%. Στην ανάγκη για νέο μοντέλο αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε οι δήμοι να περιορίζουν, σε τοπικό επίπεδο, τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται σε χωματερές κ.λπ.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει κονδύλια για τις πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων τα οποία δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Michel Sponar, ανώτατο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν. Ο κ. Sponar εμφανίστηκε μάλιστα επιφυλακτικός απέναντι στις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων επισημαίνοντας πως ολόκληρη η ευρωπαϊκή στρατηγική διαχείρισης στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και σε άλλα μοντέλα μείωσης των ποσοτήτων που οδεύουν προς τελική διάθεση (π.χ. σε μονάδες καύσης ή χωματερές).
Στις προτάσεις της κας Δούρου και τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Βούτσης απάντησε, διπλωματικά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οπως είπε "είναι αναγκαίο να γίνει οικονομική προσαρμογή του σχεδιασμού στα δεδομένα της χώρας και των ΟΤΑ. Δεν είναι βιώσιμος κανένας σχεδιασμός που στηρίζεται στον διπλασιασμό του κόστους τελικής διάθεσης, που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι. Δεν είναι όμως βιώσιμος και κανένας σχεδιασμός που θα προβλέπει την δημιουργία πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο, όταν είναι γνωστός σε όλους και ο πληθυσμιακός κορεσμός και η έλλειψη γης και η δαιδαλώδης και προβληματική γραφειοκρατία αδειοδοτήσεων".