Τι ζητάει η αγορά ακινήτων από την κυβέρνηση

Πρωτοβουλίες που δεν θα περιορίζονται στην ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος ζητούν από τη νέα κυβέρνηση τα στελέχη της αγοράς ακινήτων. Τι προτείνουν για προσέλκυση ξένων επενδυτών και για αξιοποίηση του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος.

Τι ζητάει η αγορά ακινήτων από την κυβέρνηση

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνδέεται και με την αντιστροφή της αρνητικής πορείας στον τομέα των ακινήτων υποστηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς οι οποίοι ζητούν σειρά πρωτοβουλιών από τη νέα κυβέρνηση.

Τα μέτρα που μπορούν να τονώσουν την αγορά real estate δεν περιορίζονται στα φορολογικά, αλλά και σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και σε κινήσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστικό ρεύμα ξένων αγοραστών σε μια χώρα όπου χιλιάδες εξοχικές κατοικίες βρίσκονται πλέον στα αζήτητα. Ανάσα για την αγορά αποτέλεσε και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως τυχόν κύμα πλειστηριασμών θα έδινε τη χαριστική βολή.

Σε φορολογικού χαρακτήρα μέτρα επικεντρώνεται ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σε επιστολή που έστειλε πως τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τους αναπληρωτές υπουργούς Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα. Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, ένας χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζουν ή εξαρτώνται από την οικοδομή.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τον ετήσιο φόρο κατοχής ακινήτων προβλέπει μεταξύ άλλων πλατιά και καθολική φορολογική βάση, χωρίς εξαιρέσεις από τη φορολογία των ακινήτων που ανήκουν σε ισχυρές κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή φορείς, ενιαίο χαμηλό φορολογικό συντελεστή 1 ο/οο, που όλοι πράγματι θα πληρώνουν, ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σύνδεση με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων. Προβλέπει, τέλος, μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης κατά 30% και των συντελεστών εμπορικότητας των ακινήτων κατά 50% στο τμήμα τους πάνω από τη μονάδα.

Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως τυχόν αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με το ύψος του αφορολόγητου και τους συντελεστές που κυκλοφορούν ως φήμες «θα οδηγήσει σε πενταπλασιασμό της επιβάρυνσης ανά φορολογούμενο και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τα δημόσια έσοδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας υποστηρίζει πως «για να μπορέσει να βγει η κτηματαγορά από το λήθαργο που τη χαρακτηρίζει από το 2009 και να μπορέσει να προσφέρει ενεργά στην ελληνική οικονομία μέσω των άμεσων ή έμμεσων φόρων, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας σε περισσότερα από 1.500 επαγγέλματα θα πρέπει να τεθούν σωστές βάσεις με συγκεκριμένους στόχους και εργαλεία προσέλκυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Μια καλή αρχή θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, ο καθορισμός των αξιών της ακίνητης περιουσίας. «Δεν μπορούμε για ένα αγαθό να έχουμε δύο ή και τρεις τιμές και να χρησιμοποιούμε όποια μας συμφέρει όποτε μας συμφέρει ανάλογα με το σκοπό». Όπως τονίζει, ο όρος αντικειμενική αξία εξ ορισμού είναι λανθασμένος, όταν η χώρα μας έχει και μπορεί να αξιοποιήσει τόσο την Τράπεζα της Ελλάδος – Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών, Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Κατοικίας όσο και το μητρώο των εκτιμητών στο υπουργείο Οικονομικών για να υπολογίσει τις αξίες των ακινήτων.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, «ο δήμος είναι ο βασικός διαμορφωτής στην αξία του ακινήτου, ο οποίος να σημειωθεί συνεργάζεται με τους κτηματομεσίτες και αρμόδιους φορείς και όλοι μαζί καθορίζουν τις πραγματικές αξίες της ακίνητης περιουσίας. Για τη μεταβίβαση ακινήτου, υπάρχει έκθεση από τον κτηματομεσίτη με βάση τη νομοθεσία. Κάθε χρόνο ο δήμος αποστέλλει στον ιδιοκτήτη δελτίο με την αξία της περιουσίας και το φόρο που πρέπει να καταβάλει. Εάν ο ιδιοκτήτης διαφωνεί, μπορεί να επισκεφτεί την αρμόδια υπηρεσία και να εκφράσει τους ισχυρισμούς του».

Για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι άνθρωποι της αγοράς προτείνουν «σταθερό φορολογικό σύστημα με πλάνο δεκαετίας τουλάχιστον και ταχύτερες διαδικασίες στη Δικαιοσύνη για επίλυση εκκρεμοτήτων που συνδέονται με επενδύσεις». Ο κ. Μπάκας υποστηρίζει πως απαιτείται η στενότερη συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να επωφεληθεί η Ελλάδα από το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα. «Αν υπήρχαν κίνητρα τόσο φορολογικά όσο και επιχειρηματικά και επένδυε σε αγορά ακινήτου στην Ελλάδα π.χ. λιγότερο από το 0,5% των τουριστών τότε θα μιλούσαμε για δεκάδες χιλιάδες ακίνητα μόνο από ξένες επενδύσεις».

Ένα ακόμα μέτρο τόνωσης της αγοράς ακινήτων θεωρούνται οι μελέτες και τα έργα αποκατάστασης περιοχών που έχουν υποβαθμιστεί καθώς και η ορθή ανάπτυξη του σχεδίου πόλεως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με σωστές υποδομές.

«Για να ανακάμψει η ελληνική κτηματαγορά και να προσεγγίσει το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών όσο και των νέων ζευγαριών που επιθυμούν να καλύψουν τη στεγαστική τους ανάγκη, θα πρέπει το ακίνητο να αποφορτιστεί από το πλήθος των φόρων που το πολιορκούν» δηλώνει ο κ. Μιχάλης Καρανικόλας, πρόεδρος των κτηματομεσιτών Κορινθίας. Ο ίδιος θεωρεί πως «βασικός παράγοντας είναι η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και μόνο στην περίπτωση που το τραπεζικό σύστημα προβεί σε χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων θα δούμε την κτηματαγορά να αρχίσει να κινείται». Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, «ανασταλτικός παράγοντας ήταν πάντα και είναι το ασταθές φορολογικό σύστημα και η ελληνική γραφειοκρατία».

«Το ακίνητο πάντα ήταν η ασφαλέστερη επένδυση, από το 2009 αρχίσαμε να τιμωρούμε τους Έλληνες που τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής ή το δάνειο που πήραν για 35 χρόνια για την αγορά ακινήτων με φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς πρωτόγνωρους για την ελληνική κοινωνία» υποστηρίζει ο Βαγγέλης Τσιαδήμας, πρόεδρος των κτηματομεσιτών Πιερίας. Κατά τον κ. Τσιαδήμα, «οι φόροι περί ακίνητης περιουσίας δεν προέβλεπαν εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες που ζούσαν από τα μισθώματα των επενδυμένων κεφαλαίων τους σε ακίνητα να κληθούν να πληρώσουν φόρους για αξίες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα».

Ο ίδιος θεωρεί πως «η αναστολή των μέτρων φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και κυρίως της 1ης κατοικίας αποτελεί το πρώτο βήμα, ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την αναζωπύρωση της οικοδομής. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στους φόρους που προκύπτουν από μισθώματα. Φτάσαμε πλέον στο σημείο ο ιδιοκτήτης να προτιμά να κλειδώνει το ακίνητό του παρά το νοικιάζει, ενώ οι επενδυτές δεν στρέφονται στα ακίνητα θεωρώντας ότι η επένδυση είναι ζημιογόνα υπολογίζοντας το φόρο ακίνητης περιουσίας και το φόρο των μισθωμάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v