Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλό κλίμα» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ

Η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους βρέθηκε στο επίκεντρο της επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Σημασία έχει η ουσία» διαμηνύουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με το νέο πρόγραμμα έως τον Αύγουστο.

«Καλό κλίμα» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, αναφέρεται από την Αθήνα. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το «καλό κλίμα» επιβεβαίωσε και η πλευρά της Κομισιόν.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι διεκδικεί πρόγραμμα - γέφυρα μέχρι τον Αύγουστο. Οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, όμως, πως «σημασία έχει η ουσία» και όχι το πώς θα ονομαστεί το εξάμηνο πρόγραμμα-γέφυρα για να περάσει από τα κοινοβούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της Πέμπτης στις 10:00 ο Αλέξης Τσίπρας, που θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής, θα συναντηθεί με τον Βέλγο ομόλογό του Charle Michel.

Ο πρωθυπουργός σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Gianni Pittella, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στήριξή του που εκφράστηκε και μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα με τίτλο «Όχι στην τρόικα, ναι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο κ. Pittella ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, τον ευρωπαίο επίτροπο επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Ο κ. Pittella  στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη –και την Ελλάδα- προκειμένου η λιτότητα να αποτελέσει παρελθόν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την εκλογή του από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεβσκι. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα και επεσήμανε στον κ. Γκρούεβσκι την πάγια θέση της Ελλάδας περί διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v