Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη

Θα στηρίξει την ελληνική πρόταση για τη συμφωνία - «γέφυρα» στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος. Συμφέρον όλων να τα βρούμε, τόνισε ο Τσίπρας. Θα ανοίξουμε την οικονομία στον ανταγωνισμό.

Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, με τον τελευταίο να δηλώνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι συμφωνεί με το σχέδιο για προσωρινή συμφωνία - γέφυρα και θα στηρίξει την πρόταση στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε την σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ενώ παράλληλα θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Φάιμαν επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα. Με την τελευταία άλλωστε ο Καγκελάριος συμφωνεί και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Συμφωνία επίσης υπήρξε στο θέμα της Ρωσίας. Κοινή θέση τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ

Υπάρχει μόνο ένας σκοπός, να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Βιέννη.

Ο κ. Φάιμαν σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνουν στην ευρωζώνη όλα τα μέλη της και ότι με την Αθήνα θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. 

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημείωσε, τονίσαμε ότι πρέπει κανείς να τηρεί τις υποχρεώσεις του, το πλαίσιο πρέπει να τηρηθεί, ζητώντας να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί και της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η νέα κυβέρνηση.

Τόνισε τη σημασία να δημιουργηθούν στην Ελλάδα δομές κατά των ατασθαλιών του παρελθόντος, ενώ σημείωσε ότι κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι αποτελεσματικό το δημόσιο. 

Ο κ. Φάιμαν συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενίσχυση της ανάπτυξης. 

Συμφέρον όλων μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο. 

"Σήμερα διαπίστωσα ότι απέκτησα έναν καινούργιο φίλο", σημείωσε για τον κ. Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε για τη δήλωση ότι όσοι ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας θα χάσουν. "Θα προσθέσω ότι όσοι ποντάρουν στην αποτυχία μας θα αποδειχθούν λάθος ενώ παίζουν με τη φωτιά και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού".

Με τον κ. Φάιμαν συμφωνήσαμε στα βασικά θέματα πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στον ανταγωνισμό, με μια σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία. 

Το πρόγραμμα-γέφυρα που προτείνουμε δεν επιβαρύνει ούτε κατά 1 ευρώ τους φορολογούμενους της Ε.Ε., σημείωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους στη βάση του ελληνικού σχεδίου.

Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος διαφωνίας με τους εταίρους, παρά μόνο πολιτικοί λόγοι, η απόφαση να συνεχίσει να στηρίζεται ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, σημείωσε, τονίζοντας ότι όλοι έχουν συμφέρον από μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Θα φτάσουμε σε έναν κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, εμφανίστηκε βέβαιος ο πρωθυπουργός. Δεν θέλουμε σύγκρουση με τους εταίρους μας, το σχέδιό μας είναι να δουλέψουμε σκληρά, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ελλάδα θα γίνει η Ιφιγένεια της ευρωζώνης και θα θυσιαστεί για να γίνει παράδειγμα, τόνισε ότι "η εκτέλεση της Ιφιγένειας όχι μόνο δεν θα φέρει ούριο άνεμο όπως στον αρχαίο ελληνικό μύθο, αλλά όσοι την φαντάζονται, θα σπείρουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες".  
 
Σε σχέση με τη διαμάχη για την ουκρανική κρίση, δήλωσε αρνητικός σε συνέχιση του αδιέξοδου δρόμου των κυρώσεων. «Η Ε.Ε. πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ειρηνευτικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάχη για τη φοροδιαφυγή

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, με τον Αυστριακό καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία στην ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι η ολιγαρχία έμεινε στο απυρόβλητο ήταν «ύβρις». Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να άρει τη μεγάλη αδικία, τονίζοντας την κίνηση να τοποθετήσει σε θέση υπουργού επικρατείας με χαρτοφυλάκιο την πάταξη της διαφθοράς έναν πρώην εισαγγελέα με επιτυχία στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Σήμερα, σημείωσε, δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία για λίστες ονομάτων με χρήματα στην Ελβετία. Προστίθενται νέα ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ, που λάβαμε πριν από πολλά χρόνια αλλά παρέμεινε στα συρτάρια.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «θα δώσουμε μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει. Θα μας βοηθήσουν οι εταίροι μας ή θα δημιουργήσουν ασφυκτικό πλαίσιο για να μην προλάβει η κυβέρνηση να παραγάγει έργο σε αυτόν τον τομέα;».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v