Ρressing για συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ στην G20

Τι ζητούν με κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Βρετανίας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δηλώνει ο γ.γ. του ΟΟΣΑ. Κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, τονίζει ο Καναδάς. Η διαμάχη με το Βερολίνο και για τη διεθνή ανάπτυξη

Ρressing για συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ στην G20

Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων του G20, που ξεκινά σήμερα Δευτέρα τη συνεδρίασή της στην Κωνσταντινούπολη με έντονες πιέσεις να ασκούνται πλέον από όλες τις πλευρές ώστε να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Το κοινό άρθρο των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Βρετανίας, οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, αλλά και του πρωθυπουργού του Καναδά αποδεικνύουν πως το θέμα της Ελλάδας παίρνει πλέον διεθνείς διαστάσεις, ενώ δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει πως το αμερικανικό lobbying έχει κινητοποιηθεί ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Αθήνας και Ε.Ε.

Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο CNBC πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη δραματική έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., όλοι θέλουν να ευδοκιμήσει και να βγει από αυτό το βραχυπρόθεσμο τέλμα» είπε, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολιτικοί, ρυθμιστικοί και νομικοί περιορισμοί για την επίτευξη συμφωνίας. «Δεν νιώθω ότι υπάρχει πιθανότητα Grexit, αλλά σίγουρα θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποφευχθεί, γιατί δεν αισθάνομαι ότι θα λύσει κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα και δεν νομίζω πως είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew και ο Βρετανός ομόλογός του George Osborne συνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται στη σημερινή Wall Street Journal με το οποίο ζητούν -μεταξύ άλλων- από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο αξιωματούχοι καλούν επίσης τους εταίρους τους να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτήν τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, στην ανάκαμψη και στην οικονομική ανάπτυξη» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να υπάρξει νέα ορμή για να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η ήπειρος συνολικά πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε ξανά το ελληνικό θέμα λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στο CNBC λέγοντας ότι «όλοι πρέπει να ρίξουν λίγο τη ρητορική τους» και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη και άλλους για να πετύχει όρους που θα είναι αποδεκτοί για όλους".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Joe Oliver τονίζει: «Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να κάνει κάποιες αλλαγές και νομίζω ότι η ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους δεν είναι επί τάπητος. Οι άλλες χώρες όμως, οι πιστώτριες,  θα πρέπει να εργαστούν με την Ελλάδα για να βρουν μία συμβιβαστική λύση. Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς την έξοδό της από τη νομισματική ένωση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ζητά "τη διασφάλιση της χρηματοδότησης" της Ελλάδας στο πλαίσιο όμως της τήρησης "των ευρωπαϊκών κανόνων".

"Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς 'χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε'", ανέφερε ο Μισέλ Σαπέν κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των 20 (G20), δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η διαμάχη για τη διεθνή οικονομία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά αποκαλύπτει επίσης πως σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν διαφωνίες μόνο για το θέμα της Ελλάδας, αλλά και για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερα η Γερμανία στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Θέση του Καναδά, αλλά και των ΗΠΑ, είναι πως η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ώστε να συμβάλει στη διεθνή ανάπτυξη. Όπως εξηγεί ο κ. Oliver όμως, «η Γερμανία πιστεύει σθεναρά ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική της θέση».

«Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να βασίζεται στο ότι οι ΗΠΑ θα είναι η μόνη κινητήριος δύναμη ανάπτυξης» δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Lew την προηγούμενη εβδομάδα, καλώντας -εμμέσως πλην σαφώς- τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα ρεκόρ που καταγράφει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα περιθώρια που της δίνει ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός -ο πρώτος μετά από 40 χρόνια- για να στηρίξει τη διεθνή οικονομία.

Γαλλία και Ιταλία ζητούν περισσότερες επενδύσεις στην ευρωζώνη προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. "Χρειάζεται να γίνουμε πιο τολμηροί στην Ευρώπη ως προς την ανάληψη ρίσκου...Ελπίζω ότι η πολιτική θα διευκολύνει μεγαλύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, ειδικότερα τις επενδύσεις υποδομών" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν

Και όλα αυτά ενώ σε διεθνές επίπεδο ήδη γίνεται λόγος για τον επικίνδυνο πόλεμο νομισμάτων που έχει ήδη ξεκινήσει.

Με τον... αέρα των δύο χωρών που έχουν ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση, οι αξιωματούχοι της Βρετανίας και των ΗΠΑ καλούν το G20 να προχωρήσει σε σε συγκεκριμένα βήματα. «Το μήνυμά μας προς το G20 είναι αυτό: Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να αναγνωρίσουν το συνολικό στόχο για ισχυρή, βιώσιμη και εξισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη» αναφέρουν οι δύο άνδρες συμπληρώνοντας ότι το  παγκόσμιο σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις κρίσιμους πυλώνες: επεκτακτική αλλά υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, μεγάλες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης αυτού του G20, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι σε αυτήν τη συνεδρίαση να αποφασιστούν συγκεκριμένοι στόχοι ανάπτυξης, αν και διευκρίνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχει. «Δεν ξέρουμε ακόμη εάν οι χώρες θα δεσμευτούν (σε συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης)» σημείωσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v