Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της, κυρίως της ΕΚΤ, θα έρθουν τελικά σε μια συμφωνία για τη συνέχιση της διάσωσης για αποφευχθεί το Grexit και η χρεοκοπία από την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει η Citigroup. Όμως, κάποιες πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν τους κινδύνους.
Για να αποφύγει το Grexit και τη χρεοκοπία η ελληνική κυβέρνηση δύο συμφωνίες είναι πιθανόν απαραίτητες:
i) Μια ενδιάμεση συμφωνία (πιθανώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) που να διατηρεί την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες σε χρηματοδότηση μέχρι και τέσσερις μήνες, με την ΕΚΤ να παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της περιόδου.
ii) Μια πιο ουσιαστική και διαρκής συμφωνία διάσωσης που θα συμφωνηθεί σε αυτή την περίοδο.
Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία για τις δύο πλευρές -παρά τους κινδύνους οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν- υποστηρίζει η Citigroup, αλλά θα απαιτηθεί και οι δύο να περιορίσουν τις διαφορές τους.
Η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται τα πλέον τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση καθιστά εντονότερη την πίεση και δυνητικά επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, ενώ αυξάνει την πιθανότητα κάποια στιγμή η ΕΚΤ να περιορίσει την πρόσβαση στη χρήση του ELA των ελληνικών τραπεζών εάν οι εκροές κεφαλαίων αυξηθούν ή αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο η Citigroup εκτιμά ότι ακόμα και σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύχει ή η ΕΚΤ περιορίσει την πρόσβαση στο όριο του ELA το Grexit ή η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβούν.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι πιθανό σενάριο ακόμα και χωρίς Grexit, κατά την άποψή της.
Εξίσου πιθανό μπορεί να είναι και ένα δημοψήφισμα με ερώτημα την ευρωπαϊκή δανειακή σύμβασης ή την ελληνική συμμετοχή στην Ευρώπη ή μια κατάρρευση της κυβέρνησης προκαλώντας νέα κυβερνητική συμμαχία ή προσφυγή σε νέες εκλογές.