Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έρχεται να ξεδιαλύνει, μερικώς, το τοπίο σε σχέση με μεγάλους διαγωνισμούς του Ταμείου που βρίσκονται σε εξέλιξη (ή έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να υπογραφούν οι συμβάσεις) όπως η παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού κ.λπ.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις πως «κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».
Ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει νωρίτερα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει «τη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία», ενώ θα παράσχει «κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών κανόνων».
Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς ούτε και στην τύχη του ΤΑΙΠΕΔ (η λειτουργία του οποίου συνεχίζεται καθώς υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες), αλλά τόνισε πως δημιουργείται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης «στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και του ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».
Οπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας «η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση», αλλά «δεν πρόκειται να συνεχίσει το ξεπούλημα για να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή τρέχουσες ανάγκες».
Ο πρωθυπουργός είπε πως «δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα».
Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη πως θα επανεξεταστούν οι διαγωνισμοί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνια και νοτίως της Κρήτης. Ο κ. Λαφαζάνης είχε ανακοινώσει και την ακύρωση των διαδικασιών πώλησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, ενώ είχε υποστηρίξει πως θα προχωρήσει, σε πνεύμα συνεργασίας, η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar από το Αζερμπαϊτζάν.
Ακυρώσεις διαγωνισμών είχαν βιαστεί να ανακοινώσουν και άλλοι υπουργοί, αλλά από τις προγραμματικές δηλώσεις προκύπτει πως θα εξεταστούν κατά περίπτωση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «καταργούνται οι αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος. Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, η υπαλληλική ελίτ, δεν εξαιρούνται από την αρχή αυτή».