Ιεραρχική δομή, στρατιωτικού χαρακτήρα, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο, είχε η εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.
Στις 1109 σελίδες του βουλεύματος οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο και την δομή βάσει της οποίας ενεργούσε η Χρυσή Αυγή και παραπέμπουν κατά πλειοψηφία 72 άτομα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ένας εκ των τριών μελών του δικαστικού συμβουλίου ο κ. Νικόλαος Σαλάτας ήταν της άποψης ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να δικαστούν για εγκληματική οργάνωση καθώς βάσει της σύμβασης του Παλέρμο για την στοιχειοθέτηση της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πρέπει να υπάρχει οικονομικό όφελος.
Ο ίδιος ήταν επίσης της άποψης ότι δεν στοιχειοθετείται σε βάρος των κατηγορουμένων διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής, αλλά απλή, διότι δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Κι αυτό γιατί εφόσον δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία για εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να νοηθεί και σκοπός παράνομου εφοδιασμού αυτής με τα εν λόγω όπλα και πυρομαχικά".
Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση, που κάνει λόγο για ιεραρχική δομή με απόλυτο και κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Από το 2008 παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, που μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της.
"Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ' ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διηύθυνε αυτή, καθ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ' ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα. Ως προς τον Ν. Μιχαλολιάκο επισημαίνεται οτι "παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων".
Αναλυτικά οι δικαστές αναφέρουν για την δομή της οργάνωσης: "Η ιεραρχική δομή της ΧΑ είχε επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα - αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του πολιτικού κόμματος/ Επίσης συμμετείχαν βουλευτές και ο υπεύθυνος κάθε τοπικής οργάνωσης - πυρηνάρχης. Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή - περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος. Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας".
Εν συνεχεία οι δικαστές περιγράφουν τον ρόλο που είχε καθένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στην οργάνωση.
Νίκος Μιχαλολιάκος
Αναφορικά με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, από τα πραγματικά περιστατικά της δικογραφίας, προκύπτει σαφώς η «στρατιωτικού» χαρακτήρα ιεραρχική δομή της. Ο Γενικός Γραμματέας - Αρχηγός είναι ο Ανώτατος Ηγέτης της και έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Επίσης, από έγγραφο με τίτλο « Ιεραρχία - Δομή Χ. Α.», το οποίο επισυνάπτεται στη δικογραφία με στοιχεία 0648 Παράρτημα 6.2, βρέθηκε δε στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπολογιστή της Ουρανίας Μιχαλολιάκου και κατασχέθηκε νομότυπα από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή , προκύπτει ότι κυρίαρχο και ηγετικό όργανο του κόμματος είναι ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος στην πραγματικότητα επέχει θέση « Αρχηγού », καθώς η εξουσία του είναι απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη. Τη θέση αυτή κατέχει, από της ιδρύσεως του κόμματος μέχρι και σήμερα, ο κατηγορούμενος Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Σε κάθε περίπτωση ο Αρχηγός έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.
Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει διακηρύξει δημόσια, στο πρόσφατο παρελθόν « Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε δύναμη δεν θα δείξουμε οίκτο. Όταν γίνουμε δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει'' Τάγματα Εφόδου''. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια». Η επιδίωξη, η αποδοχή ακόμη δε και η αναγκαιότητα διαπράξεως εγκληματικών πράξεων, προκύπτει αβίαστα, πλην των άλλων και από το γεγονός ότι σε πλείστες όσες εκ των αξιοποίνων πράξεων που έχουν καταγραφεί, συμμετείχαν πανηγυρικά και με ηγετικό ρόλο προβεβλημένα και καταξιωμένα στελέχη του κόμματος, ενώ οι εγκληματικές τους ενέργειες επιβραβεύονταν. Η όποια αποκήρυξη τέτοιων πράξεων γινόταν μόνον κατ' επίφαση, όπως, άλλωστε συμβαίνει γενικά στην προκειμένη υπόθεση, με αποκλειστικό στόχο να μη θιγεί η ίδια οργάνωση, η οποία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της και είναι πάνω από πρόσωπα, όσο σημαντικό ρόλο και αν είχαν αυτά.
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Από τη συνολική εκτίμηση των ανωτέρω περιστατικών, καθίσταται σαφές , παρά τα όσα αντιφατικά και αναληθή υποστήριξε, ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος στη «Χρυσή Αυγή», επί σειρά ετών ως ενεργό μέλος και από τον Ιούνιο του 2012, ως βουλευτής και μέλος της ηγετικής ομάδας της, έχοντας σαφή άποψη και πλήρη επίγνωση των χαρακτηριστικών της οργάνωσης αυτής ως εγκληματικής, την οποία υποστήριζε με όλες του τις δυνάμεις , μέχρι τις 15-3-2014, οπότε και παραιτήθηκε, αντιλαμβανόμενος ότι ο δικαστικός κλοιός επί της υποθέσεως περισφίγγεται. Η εκ των υστέρων, δηλαδή μετά τις 15-3-2014 , στάση του και αποστασιοποίησή του δεν είναι δυνατό να αποκλείσει τη μέχρι τότε υφιστάμενη συνδρομή στο πρόσωπό που της υποκειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται και, κατά συνέπεια, πρέπει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου για να δικαστεί ως υπαίτιος αυτών.
Ηλίας Κασιδάρης
Από την εκτίμηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού δημιουργείται η πεποίθηση ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος εν γνώσει του μετέχει από ετών και ηγείται εγκληματικής οργάνωσης , κατά την έννοια του νόμου, η οποία υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος , οργανώνεται και αποσκοπεί στην υλοποίηση των αρχών και των θέσεων της, καθώς στην εγκαθίδρυση της ιδεολογικής της κοσμοθεωρίας δια βίαιων ενεργειών και εγκληματικών πράξεων σε βάρος όσων χαρακτηρίζει ως « εχθρούς του Έθνους » και του « εθνικισμού ». Ο ίδιος, ως ηγετικό στέλεχος «παρά τω Αρχηγό», συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης , αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού». Ο υπερασπιστικός ισχυρισμός του κατηγορουμένου, όπως άλλωστε και άλλων κατηγορουμένων, περί «πολιτικού κόμματος με νόμιμη πολιτική δράση» δεν ασκεί οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Και τούτο επειδή η άσκηση εκ μέρους του εν λόγω κόμματος , πλην της εγκληματικής του δράσεως, παράλληλα και νόμιμων δραστηριοτήτων τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και εκτός αυτού, δεν αναιρεί ούτε απομειώνει το χαρακτηρισμό του ως εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου , η συμμετοχή του κόμματος στο Κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας χρησιμοποιείται απ' αυτό, αποκλειστικά και μόνον ως «μέσον», ως « Δούρειος Ίππος», για τη επίτευξη των εγκληματικών σκοπών του, όπως άλλωστε απερίφραστα έχει δηλώσει ο επίσης κατηγορούμενος Αρχηγός του Νικόλαος Μιχαλολιάκος.
Γιάννης Λαγός
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά της παράνομης εγκληματικής δραστηριότητας του εν λόγω κατηγορουμένου - Βουλευτή Ιωάννη Λαγού, είναι ορισμένα, μηνύματά του (sms ) προς τον Γ. Πατελη και συγκεκριμένα τα παρακάτω μηνύματα , λίγο πριν την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, με το εξής περιεχόμενο: α) στις 12-9-2013, ώρα 23.49.61 «και πολύ καλά έκανες, παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα, έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά τριαντάρα και πάνε από εκεί. » και β) στις 12-9-2013, ώρα 23.52.19 «όχι θα καθαρίσουν αυτοί άρα είχαν γενική κινητοποίηση» ενώ στη συνέχεια, ένα (1) λεπτό, περίπου, μετά την εκδήλωση της επίθεσης αυτής, ενημερώνει και πάλι τον Γ. ΠΑΤΕΛΗ, με μήνυμα στις 23.56.58, με το εξής περιεχόμενο «πήραν μία πρώτη απάντηση.». Δύο ημέρες μετά , στις 14-9-2013 και ώρα 11.22.51, του στέλνει και άλλο μήνυμα, με το εξής περιεχόμενο «Έγινε Γιωργάρα, όλα καλά, τους γαμάμε σε όλα τα επίπεδα, δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν σαν κυνηγημένοι, μέχρι της τελικής νίκης, το εννοώ».
Στάθης Μπούκουρας
Όλα δε τα αποδεικτικά στοιχεία μαρτυρούν κραυγαλέα ότι ήταν καθ' όλα υποκριτική η συμπεριφορά του στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων , ενώπιον της Ολομέλειας , όπου ολοφυρόμενος διακήρυττε ότι δεν είχε διαπράξει απολύτως τίποτα και διερωτάται για ποιους , άραγε , λόγους και σκοπιμότητες βρισκόταν στη φυλακή, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως «άκακων αρνίον ». Σημειώνεται μάλιστα ότι η συμπεριφορά του αυτή προκάλεσε την οργή ακόμα και αυτού του αρχηγού του κόμματος Νικολάου Μιχαλολιάκου, όπως ο ίδιος ο Ευστάθιος Μπούκουρας, αναφέρει στο ως άνω συμπληρωματικό υπόμνημά του.
Παναγιώταρος
Είναι πρόδηλο ότι ασφαλώς γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση και την εν γένει εγκληματική δραστηριότητά της. Επομένως, στοιχειοθετούνται , τόσο κατά την αντικειμενική όσο και κατά την υποκειμενική τους υπόσταση , τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται και ως εκ τούτου πρέπει να παραπεμφθεί ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου για να δικαστεί ως υπαίτιος αυτών.
Ελένη Ζαρούλια
"Από τότε που εντάχθηκε στη ΧΑ, γνωρίζοντας και σε άλλους, με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της, ανελίχθηκε στην ιεραρχία της οργάνωσης". Σύμφωνα με το βούλευμα προέβαινε σε εμπρηστικές δηλώσεις παρά το γεγονός ότι "ασφαλώς γνώριζε τις εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπραχθεί από το συγκεκριμένο τάγμα εφόδου (Νίκαιας) σε βάρος των ιδεολογικών και πολιτικών αντιπάλων καθώς και σε βάρος κάθε άλλου στοχοποιημένου προσώπου Έλληνα ή αλλοδαπού. Ενδεικτικά σε μια από αυτές τις δηλώσεις της ανέφερε: "Εμείς οι γυναίκες της ΧΑ, στεκόμαστε ισάξιες δίπλα στα παλικάρια με μαύρες μπλούζες, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στη μάχη για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες. Ζήτω η εθνικιστική Νίκαια".
Στην δικογραφία περιγράφονται δέκα βασικές υποθέσεις και συγκεκριμένα:
δολοφονία Παύλου Φύσσα, επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια, στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία Λουκμάν Σαχζάτ.
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν οι:
Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλαςίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών η ανήλικη Ε.Ν.