Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στα 60 δισ. άμεσα η γραμμή για ELA

Περνούν αυτόματα στον ELA κρατικά ομόλογα, εγγυήσεις και ειδικά ομόλογα δημοσίου ονομαστικής αξίας 50 δισ. Επιπρόσθετο μαξιλάρι 9,5 δισ. προβλέπει η απόφαση της ΕΚΤ. Κανένα πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες.

Τράπεζες: Στα 60 δισ. άμεσα η γραμμή για ELA

Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες το βράδυ την διεύρυνση του ορίου για ELA στα 60 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απόφαση της ΕΚΤ προβλέπει την άμεση μεταφορά από την 11η Φεβρουαρίου, όλων των assets που δεν γίνονται πλέον αποδεκτά ως ενέχυρα από την ίδια, στον ELA, συν ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα που αντλούν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες μέσω κρατικών ομολόγων, εντόκων, εγγυήσεων του Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) και ειδικών ομολόγων (Πυλώνας ΙΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω assets μεταφέρονται ένα προς ένα στον ELA ως ενέχυρα και επομένως, εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση σε επίπεδο ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Με όριο γραμμής 60 δισ. ευρώ στον ELA και ομόλογα EFSF ύψους 39 δισ. ευρώ τα οποία συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, οι τράπεζες διαθέτουν εφεδρεία ρευστότητας ώστε να αντιμετωπίσουν ελεγχόμενες πρόσθετες εκροές καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητα που αντλήθηκε από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) στα τέλη Ιανουαρίου υπολογίζεται σε περίπου 70 δισ. ευρώ.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει διαθέσιμα ενέχυρα για προσφυγή στον ELA άνω των 200 δισ. ευρώ και επομένως μπορεί να αντλήσει εφόσον χρειασθεί ρευστότητα άνω των 120 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2012 στην κορύφωση της κρίσης ρευστότητας λόγω της τότε πολιτικής αβεβαιότητας η ρευστότητα που αντλούσαν οι τράπεζες από τον ELA είχε εκτιναχθεί στα 125 δισ. ευρώ.

Τα περιθώρια άντλησης ρευστότητας από τον ELA είναι μεγάλα, με την ΕΚΤ, όμως, να αποτελεί τον απόλυτο ρυθμιστή του πόσο ανοίγει η κάνουλα, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη παραπέμποντας στις δηλώσεις Βάιντμαν.

«Η ρευστότητα του ELA θα πρέπει να δίνεται μόνο βραχυπρόθεσμα και μόνο σε φερέγγυες τράπεζες» δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung και συμπλήρωσε:

«Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά κριτήρια με τον ELA. Εάν από αυτό υπάρξουν επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα, τότε θα πρέπει οι πολιτικοί να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους»

«Η ΕΚΤ επισπεύδει τις εξελίξεις βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κλεψύδρα της ρευστότητας» αναφέρει τραπεζικός αναλυτής.

Αναγκάζοντας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να προσφύγει νωρίτερα στον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίρνει εξ ολοκλήρου στα χέρια της τον έλεγχο στην κάνουλα της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία.

Πλέον η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας δεν εξαρτάται από την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να έχουν τίτλους που είναι αποδεκτοί ως ενέχυρα δανεισμού από την ΕΚΤ, αλλά αποκλειστικά από τα όρια δανεισμού μέσω ELA που θα εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v