Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: «Δεν θα πονέσει» τις τράπεζες ο ELA

Ο διεθνής οίκος δεν αναμένει σημαντική μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες δεδομένης της πρόσβασης τους στον ELA αλλά και των ομολπογων του EFSF που εξακολουθούν να κατέχουν. Παραμένει αρνητική για τις τράπεζες, προτιμά την ΕΤΕ.

Credit Suisse: «Δεν θα πονέσει» τις τράπεζες ο ELA

Aπό τις 11 Φεβρουαρίου, τα χρηματοοικονομικά μέσα που έχει εκδώσει ή έχει εγγυηθεί η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα είναι πλέον αποδεκτά ως εχέγγυο (collateral) από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ σκλήρυνε τη στάση της στη νέα ελληνική κυβέρνηση, εν αναμονή του γεγονότος ότι η αναθεώρηση του προγράμματος θα είναι ανεπιτυχής, επισημαίνει η Credit Suisse.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορεί να απεικονίζει την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Επίσης, υπάρχει αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρήσης του ELA.

Το ζήτημα είναι περισσότερο ψυχολογικό μιας και οι επιπτώσεις στα κέρδη είναι μικρές, ενώ είναι οι επενδυτές των ελληνικών μετοχών δεν αγοράζουν τις ελληνικές τράπεζες για τα κέρδη του 2015, αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα ή επειδή βλέπουν βραχυπρόθεσμους «καταλύτες» για την εκ νέου άνοδο των τιμών των μετοχών τους.

Είναι σημαντικό ότι η Credit Suisse δεν αναμένει σημαντική μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες δεδομένης της πρόσβαση τους στον ELA αλλά και των 38 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που εξακολουθούν να κατέχουν.

Η χρήση του ELA οδηγεί σε μικρό αντίκτυπο στα αποτελέσματα χρήσης με την ανάλυση ευαισθησίας που πραγματοποίησε η Credit Suisse να δείχνει ότι η χρήση του ELA θα σήμαινε μια πτώση 3-9% στα κέρδη προ φόρων για τις ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha, καθώς και αύξηση 54% στις απώλειες της Eurobank.

H παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει την τραπεζική χρηματοδότηση και την οικονομία και η Credit Suisse περιμένει ορατότητα και σαφήνεια σχετικά με την πολιτική κατάσταση για μερικές εβδομάδες.

Οι οικονομολόγοι της CS πιστεύουν ότι η 20η Ιουλίου είναι μια «σκληρή προθεσμία» για τις διαπραγματεύσεις, όταν οι οικονομικές πιέσεις ενδέχεται να γίνουν πολύ σκληρές για την Ελλάδα χωρίς εσωτερική στήριξη αλλά πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι πιθανό να είναι επιτευχθεί.

Outperform για ΕΤΕ

Καταλήγοντας η Credit Suisse παραμείνει αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να είναι η κορυφαία επιλογή της και τιμή στόχο τα 2,9 ευρώ και σύσταση «outperform».

Στα σημερινά επίπεδα η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ θα είναι ελκυστική μόνο εάν αποκτηθεί σαφήνεια σχετικά με: (1) τη σχέσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ / ΔΝΤ, 2) τις βασικές εγχώριες πολιτικές ιδίως σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα (3), το αν η πολιτική έχει εκτροχιάσει τη μακροοικονομική ανάκαμψη και την πιστωτική ποιότητας και τέλος (4) το πώς θα διαχειριστεί τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ, δεδομένου ότι ανέλαβε την εποπτεία, στα θέματα του αναβαλλόμενου φόρου και των αναβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων (DTC και DTA).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v