Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύνταξη του Κτηματολογίου επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη (φωτό) και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τον πρόεδρο της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) Ηλία Λιακόπουλο, στην οποία μετείχαν και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνάντηση κατέστη σαφές αυτό που είναι κοινό μυστικό μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με το τεράστιο έργο το οποίο υποτίθεται πως θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Πρώτον, πως είναι αβέβαιη η χρηματοδότηση για τη συνέχιση του έργου εντός των χρονικών ορίων που είχε ορίσει η απερχόμενη (;) διοίκηση του Κτηματολογίου.
Δεύτερον, πως χρειάζεται επανεξέταση ο διαγωνισμός, όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος από τις 28 μελέτες του κτηματολογίου που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τρίτον, πως παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στη δημιουργία και διασύνδεση μεταξύ τους των Περιφερειακών Γραφείων σε όλη την Ελλάδα.
Η τραγική εικόνα του Κτηματολογίου παραμένει ενώ έχουν μεσολαβήσει σχεδόν είκοσι χρόνια από την έναρξη του έργου. Μάλιστα, η απόπειρα για νέα γενιά κτηματογράφησης συνοδεύεται από καταγγελίες για νέα οσμή σκανδάλων και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γι’ αυτό και βαίνουν προς ακύρωση οι 22 από τους 28 διαγωνισμούς κτηματογράφησης. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με ορισμένες εκτιμήσεις να το ανεβάζουν στα 220 εκατομμύρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, με εξαίρεση κονδύλι περί τα 80 εκατ. ευρώ.
Η προχειρότητα (π.χ. έλλειψη ολοκληρωμένης καμπάνιας ή άλλων πρωτοβουλιών) με την οποία προωθείται το έργο αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι σε πρόσφατες διαδικασίες κτηματογράφης εμφανίστηκε μόνο το 25% των ιδιοκτητών ακινήτων εντός της χρονικής προθεσμίας! Περιοχές στις οποίες έχει γίνει συλλογή των τίτλων ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο προ ετών, τώρα επαναπροκηρύσσονται, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, αφού από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνεται χιλιάδες συναλλαγές, χωρίς να λειτουργεί το Κτηματολόγιο ώστε να επικαιροποιηθούν.
Μολονότι η χώρα μας έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα περί τα 1,2 δισ. ευρώ, είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να έχει Κτηματολόγιο μέχρι το 2020, όπως υποστήριζαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης που είχε την ευθύνη του έργου τα τελευταία χρόνια.
Στον αέρα βρίσκονται και άλλες παρεμβάσεις για χωροταξικό ξεκαθάρισμα όπως οι δασικοί χάρτες (εκπονήθηκαν, χωρίς να επικυρώνονται...), η καταγραφή του αιγιαλού, κλπ. με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.