Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Πώς το σχέδιο Βαρουφάκη μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση

H πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δημιουργεί περιθώριο διαπραγμάτευσης, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος. Έως τον Ιούλιο οι συζητήσεις. Οι λήξεις ομολόγων και η στάση της ΕΚΤ.

HSBC: Πώς το σχέδιο Βαρουφάκη μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση

Η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για το χρέος δύσκολα θα γίνει δεκτή από την Ευρώπη στην τρέχουσα μορφή της, αλλά η μετακίνηση της ελληνικής θέσης από το κούρεμα δημιουργεί περιθώριο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Αθήνας, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η HSBC.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι θα είναι πιο δύσκολες οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνει, αναμένεται να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν έως τη λήξη ομολόγου υψους 3,5 δισ. τον Ιούλιο που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Μια προσωρινή συμφωνία θα σημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να τραβήξουν περισσότερα κεφάλαια από τον ακριβό Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το Μάρτιο.

Το σχέδιο Βαρουφάκη

Στην έκθεσή της η HSBC υπογραμμίζει ότι η πρόταση Βαρουφάκη επιβεβαιώνει τη μετατόπιση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το κούρεμα χρέους, στις κεφαλαιακές ροές – με μείωση των πληρωμών τόκων. Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1-1,5% του ΑΕΠ έναντι 4,5% που προβλέπει το πρόγραμμα, θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ περιθώριο για παροχές χωρίς να ξεφεύγει από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της Ε.Ε. (για ανώτατο όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ).

Αυτό θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στο να πειστεί η Γερμανία, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ανησυχούσε για τους ηθικούς κινδύνους από μια συμφωνία που δεν θα ήταν συμβατή με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ωστόσο, η ιδέα μετατροπής των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ σε «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetuities) πιθανόν να μην μπορεί να γίνει δεκτή από την κεντρική τράπεζα δεδομένων της ρήτρας «μη διάσωσης» στο καταστατικό της και της ανάγκης να έχει τη στήριξη της Γερμανίας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο οίκος.

Όμως, υπογραμμίζει, ένας ανασχεδιασμός των λήξεων (το 85% των ομολόγων που ελέγχει η ΕΚΤ λήγει έως το 2020) σε ημερομηνίες μετά το 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Και, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιανουάριο, μπορεί να αποκτήσει ομόλογα με λήξεις από 2 έως 30 χρόνια, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να αυξήσει την ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της. Όσον αφορά τις πληρωμές τόκων, είναι ήδη συμφωνημένο ότι επιστρέφονται στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v