Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τα κράτη - μέλη

(upd) Η ΕΚΤ είναι κεντρική τράπεζα και της Ελλάδας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ. Κατέγραψε όμως τους περιορισμούς που υπάρχουν από τους κανόνες της ΕΚΤ. Ταχύτατη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup ζήτησε ο Ντράγκι.

Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τα κράτη - μέλη

Η συζήτηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν παραγωγική, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρουσίασε στον κεντρικό τραπεζίτη το «μήνυμα» ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (cannot be business as usual). Δήλωσε επίσης ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ όπως είπε, υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναμορφώσει την ελληνική οικονομία.

«Είπα στον κεντρικό τραπεζίτη ότι το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα, με τον κ. Ντράγκι να μας εξηγεί τους δικούς του περιορισμούς», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο έλληνας υπουργός «ο κος Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επιβοηθητικός στην εξήγηση του μηχανισμού μέσω του οποίου η ΕΚΤ στηρίζει τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Είχαμε πολύ ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους περιορισμούς, τους κανόνες, τους κανονισμούς και την διαδικασία με την οποία η σχέση μεταξύ Ελλάδας, ευρωζώνης και κεντρικής τράπεζας πρέπει να ξεδιπλωθεί.

Αυτή η τελευταία αναφορά ερμηνεύεται πάντως από ορισμένους κύκλους ως ένδειξη ότι η συζήτηση δεν πήγε τόσο καλά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί αίτημα της χώρας για να μπορέσει να έχει την συμφωνία-γέφυρα.

Ο Μάριο Ντράγκι στην συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να διαπραγματευτεί ταχύτατα και εποικοδομητικά με το Eurogroup για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε πηγή της ΕΚΤ στο γαλλικό πρακτορείο AFP.«Ο πρόεδρος αποσαφήνισε την εντολή της ΕΚΤ και κάλεσε την νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί γρήγορα και εποικοδομητικά με το Eurogroup για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» τόνισε η πηγή.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του στο Reuters, ο ΥΠΟΙΚ πάντως σημείσωε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει όλες τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης». Εκτίμησε δε ότι οι συζητήσεις με τους Ερωπαίους εταίρους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μπορούν να ολοκληρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  

«Θα είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ»

Τις προθέσεις του εν όψει της συνάντησής του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε νωρίτερα ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης.  

«Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε αριστερή ομάδα, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ και τις ολιγαρχίες και θα προωθήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος που αρνήθηκαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα του πω όμως, επίσης, ότι θα τερματίσουμε το σπιράλ χρέους και αποπληθωρισμού και θα κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια. Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Έχουμε δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσουμε όλη τη φιλοσοφία της λιτότητας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Telegraph.

Σε δεύτερη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με τίτλο "Είμαι ο υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας", σημειώνει ότι "οι Γερμανοί δεν χρειάζεται να εμπιστευθούν τους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να τους ακούσουν" ενώ υπόσχεται ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.  

Τονίζει ότι «δεν θα ζητήσουμε ποτέ βοήθεια από τη Μόσχα». Υπογραμμίζει ότι η Αθήνα δεν θα εμφανίσει ποτέ ξανά έλλειμμα προϋπολογισμού σε πρωτογενή βάση. «Οι Γερμανοί πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πολιτικές της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν σημαίνουν ανατροπή των μεταρρυθμίσεων». 

«Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε στον συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ το μήνα, άλλα 300 ευρώ το χρόνο», υπογράμμισε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα. 

Σε άλλη συνέντευξή του, στην ιταλική La Repubblica, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Θαυμάζω πολύ τον κ. Σόιμπλε και παρακολουθώ τη δουλειά του από τότε που ήμουν φοιτητής τη δεκαετία του 1980. Έχει μία πνευματική προσέγγιση, συγκεκριμένη και φιλοευρωπαϊκή. Η πολιτική στη συνέχεια μας ανάγκασε να πάρουμε διαφορετικές θέσεις. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα κατανοήσει τη θέση μας. Και σε έξι μήνες, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα».

Αναφορικά με τη δράση της ΕΚΤ και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Η ΕΚΤ βαδίζει σε θολά νερά δηλώνοντας ανοιχτά ότι μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ως ύστατος δανειστής για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Και συμπλήρωσε: «Αυτές οι απειλές είναι τελείως παράτυπες. Προσπαθούν να μας προκαλέσουν ασφυξία με αυθαίρετες προθεσμίες».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες επέκταση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. «Χρειαζόμαστε αυτό το δημοσιονομικό χώρο μέχρι τον Ιούνιο για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο». Σχολίασε το αποτέλεσμα των συναντήσεών του στο Παρίσι. «Οι Γάλλοι θέλουν πολύ να βρούμε το βηματισμό μας. Είναι πολύ ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και δεν θα μείνουν σιωπηλοί παρατηρητές εάν στραγγαλιστούμε και πεθάνουμε επειδή φοβούνται ότι θα αρχίσει να τρίζει το έδαφος και κάτω από τα δικά τους πόδια».

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε πτωχευμένοι. Ποιο είναι το νόημα να δανειστούμε άλλα 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσουμε την ΕΚΤ – η οποία αγόρασε τα ομόλογα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να βοηθήσει εκείνες και όχι την Ελλάδα – όταν η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία να δημιουργήσει νέο χρήμα 1 τρισ. ευρώ; Είναι ξεκάθαρα παράλογο… Γιατί λοιπόν να μην παρκάρουμε απλώς τα ομόλογα στα βιβλία της ΕΚΤ. Αυτό που δεν θα κάνω θα είναι να δανειστώ και άλλα κεφάλαια από τους συναδέλφους μου στην Ιταλία, τη Γαλλία ή τη Σλοβακία ή οπουδήποτε».

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση δήλωσε: «Στόχος είναι να μειωθεί το μέγεθος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα μας δώσει ένα ικανό μαξιλάρι. Ο παλαιός στόχος είναι γελοίος».

«Το 1,9 δισ. ευρώ είναι δικά μας χρήματα»

Σε δεύτερη συνέντευξή του στην ιταλική La Repubblica, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε το μήνυμα πως η Αθήνα θέλει το 1,9 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης).

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το 1,9 δισ. «δικά μας χρήματα», εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση-γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Τόνισε επίσης πως η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την πρόταση για αναπτυξιακά ομόλογα. Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα του χρέους και ότι είχε θετική υποδοχή κατά τις συναντήσεις που είχε με οικονομολόγους και επενδυτές στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v