Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση φοροεσόδων έως 2 δισ. φέρνει η επιτάχυνση της ανάπτυξης

Την αύξηση των δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος την επόμενη διετία προβλέπει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας. Προϋπόθεση η επιτάχυνση της ανάπτυξης σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Δεν αποδίδουν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ.

Αύξηση φοροεσόδων έως 2 δισ. φέρνει η επιτάχυνση της ανάπτυξης

Αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ , μπορεί να φέρει η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Ε.Ε και ΔΝΤ για επιτάχυνση της ανάπτυξης τη διετία 2015-2016.

Σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία υπογράφει ο Αθανάσιος Ταγκαλάκης αναλύονται τα πιθανά φορολογικά οφέλη από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπ' όψιν την παράμετρο μη μεταβολής των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών.

Εκτιμάται ότι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, τότε τα έσοδα από ΦΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν από 700 έως και 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013 . Για το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται αντίστοιχα αύξηση εσόδων κατά 666,2 έως 697,2 εκατ. ευρώ και για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η αύξηση των εσόδων εκτιμάται μεταξύ 314,3 έως 506,9 εκατ. ευρώ.

Με την υποσημείωση (στην πρώτη σελίδα της μελέτης) ότι οι απόψεις που εκφράζονται απηχούν τις θέσεις του συγγραφέα και όχι κατ΄ανάγκη της ΤτΕ, στη μελέτη επισημαίνονται ότι η ύπαρξη αρκετών εξαιρέσεων (π.χ νησιωτικές περιοχές) και η εκτεταμένη χρήση του χαμηλού συντελεστή (6,5%) οδηγεί σε χαμηλή φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η φορολογική αποδοτικότητά του, τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά. Από περίπου 50% το 2007, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ υποχώρησε στο 41% τη διετία 2009-2010 και περαιτέρω σε 38% την περίοδο 2011-2013. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν άλλωστε, έξι στα δέκα ευρώ ΦΠΑ που βεβαιώνονται δεν εισπράττονται και το 2013 «χάθηκαν» έσοδα ΦΠΑ ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v