Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν συνεργάζομαι με όσους έφεραν καταστροφή

Πάταξη της φοροδιαφυγής και δημιουργία ενός φιλικού για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα φορολογικού συστήματος υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνει την πόρτα για συνεργασία με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλος η διαπλοκή, δηλώνει.

Τσίπρας: Δεν συνεργάζομαι με όσους έφεραν καταστροφή

«Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα» επανέλαβε μιλώντας στην τηλεόραση του Αnt1 ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσέθεσε ότι «θέλουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή διότι ο αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος. Ξέρετε, έπαιξαν ένα ρόλο κρίσιμο, θα έλεγε κανείς όμως ότι ήταν κι αυτοί τροχοί μιας άμαξας. Ο βασικός μας αντίπαλος είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, είναι ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα κι εμείς θέλουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα προκειμένου πρώτον να μπορέσουμε να συγκρουστούμε εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες. Δεύτερο και κυριότερο όμως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε ισχυρά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για να κερδίσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού προς το συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας».

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτό θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, «τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ' ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης»

Σε ότι αφορά τις συνεργασίες έδειξε να κλείνει προς την πλευρά του Ποταμιού καθώς όπως είπε μπορεί να συνεργαστεί με «όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, πέρα βεβαίως από τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή γιατί με αυτούς..»

Δεν αποδέχτηκε τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τους δανειστές σε συνεννόηση με την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά όπως είπε «δική μας επιθυμία είναι η διαπραγμάτευση να μην διαρκέσει επ΄ αόριστον, όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη»,

Επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας «μας περιορίζουν ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι όμως ως προς το μέσο υλοποίησης (...). Γι΄ αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη Κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009».

Αναφορικά με τη μείωση του χρέους εκτίμησε ότι τεχνικές υπάρχουν και στάθηκε στις κινήσεις της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον ξένο τύπο ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να μην περιληφθούν σημείωσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ μια απόφαση που θα έθετε τη χώρα η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο αναποτελεσματικών και αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, να τιμωρηθεί με ένα τέτοιο τρόπο».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος μίλησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν τελειώσει οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, να πατάξουμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και στα καπνικά είδη που μιλάμε για τεράστιες απώλειες. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λένε ανεξάρτητες Αρχές που έχουν προσδιορίσει τις απώλειες αυτές σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Και ταυτόχρονα μέσα από την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, μια διαδικασία με πολλές δόσεις σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν τα 70 δις ευρώ, μέσα από την οποία διαδικασία και θα ανακουφιστεί ο κόσμος η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και θα υπάρξει εισροή χρημάτων στο δημόσιο Ταμείο».

«Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι λεφτά υπάρχουν, ποτέ δεν το είπα αυτό. Ίσα - ίσα θεωρώ ότι το κρίσιμο για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην ανάπτυξη, είναι να παράξουμε ξανά πλούτο», προσέθεσε.

Αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσοστά και ποσά αναφορικά με τις κλίμακες φόρου και τα ακίνητα αλλά υποστήριξε πως «εμείς δεν θα έρθουμε να επιβαρύνουμε τα χαμηλά στρώματα, δεν θα έρθουμε να επιβαρύνουμε, θα έρθουμε να ελαφρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εμείς θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση αυτός είναι ο στόχος μας. Όχι να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Μάλιστα στράφηκε και κατά της φοροδιαφυγής των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών «Η φοροδιαφυγή για μας πρέπει να καταπολεμηθεί και στα ψηλά και στα χαμηλά εισοδήματα. Για να μπορέσει κανείς να φτιάξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα πρέπει να παίζει με κανόνες Δικαιοσύνης»,

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v