Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒΝ-ΑΜRΟ: Τα τρία σενάρια για Ελλάδα

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το 2012, αλλά θα είναι αρνητική για όλες τις πλευρές, εκτιμά η oλλανδική τράπεζα. Γιατί θεωρεί πιο πιθανή την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

ΑΒΝ-ΑΜRΟ: Τα τρία σενάρια για Ελλάδα

Το βασικό σενάριο είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές, επισημαίνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου η ABN-AMRO, στην οποία τονίζει πως το Grexit συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας παρουσιάζουν τρεις πιθανές εκδοχές: η πρώτη και πιθανότερη είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ στις άλλες δύο η χώρα θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, με διαφορετικές ωστόσο επιπτώσεις για τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Η Ελλάδα μένει στο ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει ήδη αρκετά τις θέσεις του σε πολλά ζητήματα και το πιθανότερο είναι πως ως κυβέρνηση θα έχει πιο εποικοδομητικό ρόλο από ό,τι υποδηλώνει η αντιπολιτευτική του φρασεολογία, τονίζει η ABN-AMRO.

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Όπως δείχνουν άλλωστε οι δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών θέλει να μείνει το ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν και αυτές συμφέρον να κρατήσουν ανέπαφη τη νομισματική ένωση. Αν και οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση.

«Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους (κοντά στο 80%) βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με το 60% να αποτελεί διμερή δάνεια με άλλες κυβερνήσεις ή με τον EFSF.

Οπότε μια διαγραφή θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλα κράτη μέλη. Μια απευθείας διαγραφή θα είναι προφανέστατα πολιτικά δύσκολη καθώς δεν θα είναι δημοφιλής στα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους μέσω επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και παγώματος των επιτοκίων. Άλλωστε το Eurogroup είχε δεσμευτεί σε μια τέτοια λύση σε ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Νοέμβριο του 2012» τονίζεται στην έκθεση.

Grexit με περιορισμένη μετάσταση

Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι σύμφωνα με την ABN-AMRO να φύγει τελικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά με μικρές οικονομικές επιπτώσεις για τα άλλα κράτη μέλη.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η πιθανότητα Grexit είναι σχετικά χαμηλή. Κατά τους ίδιους ένα Grexit μπορεί να προκληθεί από άρνηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί οποιονδήποτε όρο για την παροχή στήριξης από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια η χώρα θα αναγκαζόταν να κηρύξει στάση πληρωμών και θα οδηγούνταν σε απομόνωση. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις και η ΕΚΤ θα μπορούσε να κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

Οι ανησυχίες για έξοδο της χώρας θα προκαλούσαν μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες και η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια οικονομική κατάρρευση, αποφασίζοντας να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η ABN-AMRO εκτιμά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις από ό,τι το 2012 για δύο λόγους:

Πρώτον, η ευρωπαϊκή κρίση βρέθηκε στο απόγειό της αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2012.

Λίγο μετά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι θα κάνει «whatever it takes» για να σώσει την ευρωζώνη και δεσμεύτηκε να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων. «Αυτό το δίχτυ ασφαλείας καθιστά λιγότερο πιθανή μια μετάσταση στις άλλες χώρες της περιφέρειας» επισημαίνει η έκθεση.

Δεύτερον, το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έχει μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα από ό,τι το 2012.

Grexit με ανυπολόγιστες συνέπειες

Η ABN-AMRO διευκρινίζει ότι το σενάριο αυτό είναι το λιγότερο πιθανό και το θεωρεί «tail risk».

Yπό αυτό, καθώς η Ελλάδα θα οδεύει προς την έξοδο, θα προκληθεί τεράστια μετάσταση στις άλλες περιφερειακές οικονομίες, με εκτίναξη στις αποδόσεις των ομολόγων στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ιρλανδία.

Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών της ευρωζώνης στην Ισπανία και στην Ιταλία, θα δημιουργούνταν νέες ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα. Η αβεβαιότητα θα επέστρεφε και η ευρωζώνη θα διολίσθαινε σε ύφεση.

«Το σενάριο αυτό θα μας πήγαινε πίσω στις πιο σκοτεινές μέρες του 2010-2012» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ABN-AMRO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v