Το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται στην παρούσα φάση, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δεν είναι δυνατές οι προβλέψεις, τονίζει ο οίκος.
Όπως αναφέρει, η πολυπλοκότητα προέρχεται από τρεις πτυχές του ελληνικού ζητήματος:
Πρώτον, παραμένει αβέβαιο τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και της σύνθεσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Δεύτερον, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι κορυφαίοι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ (αναδιάρθρωση χρέους, εγκατάλειψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανάκληση μέτρων λιτότητας και αύξηση μισθών) και οι πολιτικές που επιθυμεί να επιβάλλει η τρόικα απέχουν πολύ. Ως εκ τούτου, μένει να διαπιστωθεί πόσο μπορούν να συγκλίνουν αυτές οι θέσεις και πώς θα υπάρξει ένας συμβιβασμός.
Τέλος, οι συζητήσεις και το αποτέλεσμα αναμένεται να εξετασθούν εξονυχιστικά από τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, από τις χώρες που χρειάστηκαν ή αναμένεται να χρειαστούν διάσωση και από το σύνολο των χωρών - μελών της Ε.Ε.
Οι πολυπλοκότητες αυτές αναμένεται να αυξήσουν τους "πονοκεφάλους" της ΕΚΤ, τόσο λόγω του ότι έχει στα χέρια της ελληνικά ομόλογα όσο και καθώς αναμένεται να ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE.
Η UBS σημειώνει ότι στην παρούσα φάση η τρόικα ελέγχει το 76% περίπου του ελληνικού χρέους, μέσω των δανείων του πακέτου διάσωσης, των διμερών δανείων και των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ.