Ξεκίνησαν οι προεκλογικές εκστρατείες-εξπρές των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, καθώς σε τρεις εβδομάδες θα διενεργηθεί η εκλογική αναμέτρηση που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα καθορίσει τη μοίρα της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, γράφει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Σαμαράς, στην ομιλία του στις 2 Ιανουαρίου, προειδοποίησε πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως το κόμμα του θα βάλει τέλος στη λιτότητα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αποδεχθεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξέλιξη που το Βερολίνο θεωρεί αναπόφευκτη και διαχειρίσιμη στην περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, η προεκλογική περίοδος επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής των Ευρωπαίων νομοθετών, οι οποίοι αγωνίζονται να αποτρέψουν επιστροφή της κρίσης χρέους. Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 9% περίπου την περασμένη εβδομάδα από 5,57% τον Σεπτέμβριο, η σχετική βελτίωση της εικόνας στις αποδόσεις των ιταλικών και των ιρλανδικών ομολόγων υποδηλώνει πως η μετάσταση της ελληνικής κρίσης έχει περιοριστεί.
«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη και, σε αντίθεση με το 2010-2011, δεν θα δούμε το ίδιο ντόμινο σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία», δήλωσε στο Bloomberg ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ρεαλιστικό να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, καθώς πλέον έχουν περισσότερο περιθώριο κινήσεων δεδομένου ότι η κρίση έχει καταλαγιάσει.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο, έκθεση των Carsten Nickel και Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence θεωρεί ότι η Γερμανία είναι πιθανό να υιοθετήσει έναν πιο ευέλικτο τρόπο διαχείρισης σε ό,τι αφορά τη νέα ελληνική κυβέρνηση. «Το να κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές είναι ένα σήμα κατατεθέν της προσέγγισης της Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων», σημειώνεται στην έκθεση.
To Bloomberg κάνει παράλληλα εκτενή αναφορά στο δημοσίευμα του Spiegel και στις δηλώσεις που ακολούθησαν και υπενθυμίζει ότι σε παλαιότερη δήλωσή του ο Σόιμπλε ανέφερε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, όμως «αν η Ελλάδα επιλέξει διαφορετικό δρόμο αυτό θα καταστεί δύσκολο». Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που σύναψαν οι προκάτοχοί της, είχε τονίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η αποδοχή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε μεταστροφή στη στάση που είχε κρατήσει η Α. Μέρκελ καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα σήμαινε πολύ μεγάλο ρίσκο για τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, Peter Bofinger, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag. «Ακόμα και αν η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα μέλη του ευρώ, θα έβγαινε ένα τζίνι από το μπουκάλι που θα ήταν δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο».
Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel, Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης της Ελλάδας είναι περιορισμένος, δείχνοντας την ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Χαμηλότερα τα ελληνικά από τα γερμανικά επιτόκια
Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά της στις 3 Ιανουαρίου η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη εκθέσεις της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ανέφερε ότι η Ελλάδα πληρώνει μέσο επιτόκιο 2,4% για το χρέος της, ποσοστό χαμηλότερο από το 2,7% που πληρώνει η Γερμανία για τα ομόλογά της.
Τα ελληνικά επιτόκια είναι χαμηλότερα λόγω των πολύ ευνοϊκών πιστώσεων των διεθνών πιστωτών, ανέφερε η εφημερίδα.
Εξάλλου, οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς ο Σαμαράς άνοιγε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές. Οι καθαρές εκροές τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζίτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, διότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά. Οι καταθέσεις τον Νοέμβριο είχαν μειωθεί κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα, στα 164,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.