Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Μίχαελ Φουξ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ερχόμενου μήνα.
«Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από ότι πριν από τρία χρόνια, όταν δεν είχαμε ακόμη μηχανισμούς ασφαλείας. Οι εποχές που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχουν παρέλθει. Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ», λέει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μπορεί να επιβραδύνει τις προσπάθειες στο πεδίο των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων, τότε και η τρόικα θα πρέπει να επιβραδύνει τη διάθεση δανείων προς την Ελλάδα».
Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, προειδοποιήσεις τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους διεθνείς πιστωτές να μην προχωρήσουν σε αλλαγές του προγράμματος εξυγίανσης ενόψει των εκλογών, απευθύνει η επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών στη γερμανική βουλή, Γκέρντα Χάσελφελντ. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν εκπτώσεις στα προγράμματα. Διότι αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος σε όλη την Ευρώπη». Όπως τονίζει προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, «αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα δεν είναι ευχάριστο. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εκ νέου για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η Γκέρντα Χάσελφελντ σημειώνει ότι «προς το παρόν δεν πρέπει να λάβουμε μια τέτοια απόφαση». Σύμφωνα με την ίδια, στους έλληνες πολίτες «και όλους όσους έχουν και θα έχουν πολιτικές ευθύνες στην Ελλάδα» θα πρέπει να είναι σαφές ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς την δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Η ίδια εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι για την Ελλάδα «μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών».
Δριμεία κριτική στον τρόπο που η ΕΕ και η ΕΚΤ διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια την κρίση χρέους στην Ελλάδα ασκεί ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ. «Από το 2010 η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εκ των πραγμάτων αρκετές φορές», λέει προς την Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας: «Με νέο χρήμα των χωρών μελών και της ΕΚΤ αναβαλλόταν κάθε τόσο η χρεοκοπία». Τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «επανέρχονται στο προσκήνιο με δριμύτητα τα άλυτα προβλήματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερμανός οικονομολόγος παραιτήθηκε το 2011 από το αξίωμά του καθώς διαφωνούσε με την πολιτική της ΕΚΤ.
«Γιατί η ελληνική κρίση αφήνει αδιάφορες τις αγορές», είναι ο τίτλος ανάλυσης στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στο εκτενές άρθρο επιχειρείται να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί δεν τρομάζει πλέον τους ειδικούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Το γερμανικό περιοδικό απαριθμεί τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, η υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι το 2012 να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει το ευρώ. Δεύτερον, το γεγονός ότι σε αντίθεση με το 2010, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα. Και τρίτον, σύμφωνα με το Spiegel, το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, όπως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η κατάσταση έχει στο μεταξύ βελτιωθεί αισθητά.