Λύση για να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Γερμανίας ώστε να προχωρήσει ο Μάριο Ντράγκι σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τίθεται επί τάπητος όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Βάσει πρότασης, οι χώρες του Νότου -των οποίων τα ομόλογα παρουσιάζουν και τους μεγαλύτερους κινδύνους- καλούνται να αναλάβουν μέρος του ρίσκου και να προσφέρουν περισσότερες προβλέψεις στην ΕΚΤ.
«Αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters ανώνυμα, δηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ή προβλέψεις για να καλυφθούν ενδεχόμενες ζημίες από τις αγορές ομολόγων» αναφέρει συγκεκριμένα το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστεί η Γερμανία να στηρίξει τα σχέδια για αγορές κρατικών ομολόγων».
Είναι σαφές ότι προς το παρόν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της γερμανικής Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς τις αγορές κρατικών ομολόγων. «Η νέα πρόταση, όμως, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των γερμανικών ενστάσεων - η οποία ανησυχεί μήπως εάν τυπωθεί κι άλλο χρήμα υπάρξουν νέες απερίσκεπτες δημόσιες δαπάνες. Οι επικριτές, όμως, τονίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες διακυβεύεται ο ίδιος ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης» σχολιάζει το Reuters.
«Εάν ζητηθεί από τις πιο αδύναμες χώρες να βάλουν στην άκρη επιπλέον προβλέψεις, τότε δίνεται το σήμα ότι οι κεντρικές τράπεζες των εν λόγων χωρών θα αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών ζημιών και όχι η ΕΚΤ» καταλήγει.
«Οι ζημίες θα βαρύνουν τα κράτη μέλη» αναφέρει ένας αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι ήδη στοιχίζει στην Ελλάδα σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση ομολόγων ύψους 10 εκατ. ευρώ έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. «Εάν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να βάλει στην άκρη και άλλα χρήματα για να εξασφαλίσει τα ομόλογά της, μπορεί να πληγεί το μέρισμα που δίνεται στην κυβέρνηση της Αθήνας ή ακόμη και να απαιτηθεί κεφαλαιακή ένεση», σημειώνει το Reuters.