Μετά τις δηλώσεις Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις πιθανές επερχόμενες εθνικές εκλογές ως «ένα κακό αποτέλεσμα» ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος απηύθυνε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκεκριμένη στάση του Προέδρου της.
Στη συνέχεια της ερώτησης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει ότι η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».
Με δεδομένα τα παραπάνω, ο κ. Κατρούγκαλος ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης. Τέλος, ο Ευρωβουλευτής της GUE/NGL διερωτάται αν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα πρώην Επιτρόπου για οποιοδήποτε αξίωμα, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τον κ. Δήμα.
Ακολουθεί παρακάτω η ερώτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου:
Σε πρόσφατη συνέντευξη του (ORF TV, 11.12.2014, http://tvthek.orf.at/program/Inside-Bruessel/3084543) ο Πρόεδρος της Επιτροπής, απεύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη και την Ελλάδα «ένα κακό αποτέλεσμα» στις ελληνικές εκλογές. Περαιτέρω, σε ερώτηση εάν, κατά τη γνώμη του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ακραία δύναμη» απάντησε ότι θα προτιμούσε μετά τις εκλογές να έχει να κάνει με «γνωστά πρόσωπα». Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης επίσημης δήλωσης της εκπροσώπου της Επιτροπής κας Annika Breidthard (10.12.2014), η οποία είχε ως εξής: «Η απόφαση (του πρωθυπουργού Σαμαρά) βοηθά στο να ξεκαθαρίσουν οι αβεβαιότητες των αγορών. Αποτελεί ένα ισχυρό σήμα στην Ευρώπη ότι αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφιο για την Προεδρία (της Ελληνικής Δημοκρατίας) το Σταύρο Δήμα, ένα πρώην επίτροπο και συνειδητό Ευρωπαίο».
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο και, ούτως ή άλλως, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστη θεσμική στιγμή κάθε κράτους μέλους, ερωτάται η Επιτροπή:
α) Συμμερίζεται την επέμβαση του Προέδρου της στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες ενός κράτους μέλους;
β) Ποιο είναι το νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης;
γ) Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η Επιτροπή να έχει υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα πρώην Επιτρόπου για οποιοδήποτε αξίωμα;