Τη βαθιά της ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκφράζει με έκθεσή της η Renaissance Capital, τονίζοντας την μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο σενάριο εκλογής Προέδρου, που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει άλλον έναν χρόνο για να αυξήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Στο σενάριο αποτυχίας εκλογής ΠτΔ ωστόσο, οι εθνικές εκλογές είναι πιθανό να αναδείξουν μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλα κόμματα της αριστεράς και βασική απαίτηση τη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα τέτοιο αίτημα, καθώς δεν είναι ακριβό για την ένωση. Ωστόσο, σημειώνει ότι πιθανότατα θα αρνηθεί, καθώς δημιουργείται προηγούμενο και θα γίνει αποδέκτης αντίστοιχων αιτημάτων από Ισπανία και Ιταλία. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, η Γερμανία δεν αντέχει να «σώσει» ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια.
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει plan B και λέει ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια ελάφρυνση, ο οίκος σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε «άσχημα» σενάρια.
Ενδεχομένως η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο Αργεντινής και να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα, με το οποίο θα καλύπτει τη διαφορά στις πληρωμές συνταξιούχων και ανέργων, και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τους πολίτες στην εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο.
Ωστόσο, η ΕΚΤ και η Κομισιόν δύσκολα θα βρουν απαντήσεις σε τέτοιες ανορθόδοξες πολιτικές, τονίζει η Renaissance, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα.