Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η συμμετοχή στη χρηματοδότηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ θέμα εβδομάδων θεωρείται και η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του τραπεζικού ομίλου που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του αντίστοιχου έργου ΣΔΙΤ στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε και η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Σερρών με αποτέλεσμα να ανοίγει και εκεί ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec.
Μπορεί να επικρατεί βαθύ σκοτάδι για την τύχη των τεσσάρων μεγάλων ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Αττική, με δεδομένη την απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για ακύρωση του προηγούμενου σχεδιασμού, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα οι διαδικασίες προχωρούν. Στελέχη κατασκευαστικών ομίλων υποστηρίζουν πως αν δεν υπάρξουν εκλογικές εκπλήξεις τότε οι πρώτες συμβάσεις για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ μπορούν να υπογραφούν μέσα στον Ιανουάριο.
Στην αγορά θεωρούν πως η έγκριση συμμετοχής της ΕΤΕπ στο έργο της Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο έχει επικρατήσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των εξελίξεων. «Η απόφαση της ΕΤΕπ μεταφράζεται σε αποδοχή του μοντέλου με το οποίο προχωρούν τα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα από μια διεθνή τράπεζα» επισημαίνουν και προσθέτουν πως «θα βοηθήσει και τις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις χρηματοδότησης».
Στο υπουργείο Ανάπτυξης επαναλαμβάνουν πως παραμένει ο στόχος για υπογραφή των συμβάσεων μέσα στον πρώτο μήνα του 2015, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας. Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τις Σέρρες, αναδόχους έχουν και δύο ακόμα ΣΔΙΤ απορριμμάτων: Πρόκειται για το έργο της Ηλείας στο οποίο επικράτησε η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ και της Ηπείρου το οποίο κέρδισε η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec. Το έργο της Ηπείρου οδεύει προς υπογραφή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους καθώς εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Η συνολική αξία των συμβάσεων στα πέντε έργα προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ. Σήμερα (μαζί με τα τέσσερα υπό κατάργηση έργα της Αττικής…) βρίσκονται σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα με τελευταίο το έργο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη συνολική αξία των συμβάσεων κοντά στα δύο δισ. ευρώ και το κατασκευαστικό αντικείμενο στα 750 εκατ. ευρώ.
Οι τεχνικές εταιρείες δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να βάλουν πόδι στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προκύπτει από τη μεγάλη συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά που μπορεί να αναπληρώσει τη βουτιά των παραδοσιακών δημοσίων έργων. Το 50% χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).