Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει την πίεση προς την Αθήνα η τρόικα

Δεν ξεκλείδωσε την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών το πακέτο μέτρων που έστειλε η Αθήνα. Διευκρινήσεις ζητούν εκ νέου οι δανειστές. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η πίεση για παράταση Μνημονίου. Προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη.

Συνεχίζει την πίεση προς την Αθήνα η τρόικα

Δεν πείστηκαν οι δανειστές από το email της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντηση που έστειλαν στην Αθήνα αργά το βράδυ ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις επί των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, αφήνοντας έτσι ανοικτό το εάν θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Πιέζουν έτσι για περαιτέρω δεσμεύσεις την ελληνική πλευρά. Για το θέμα είναι πιθανό να γίνει τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν ότι «δεν είμαστε πολύ μακρυά». 

Την περασμένη Κυριακή, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έδινε πιθανότητες 60% για άμεση απάντηση και επιστροφή της τρόικας. Χθες, κανένας δεν ρίσκαρε ποσοστά για το ίδιο θέμα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούσε παγωμάρα μετά τη διαρροή της επιστολής Χαρδούβελη προς την τρόικα με ορισμένους να θεωρούν ότι δυναμιτίζεται η διαπραγμάτευση.

Λίγο αργότερα, πηγές των πιστωτών έχοντας από την Κυριακή στα χέρια τους τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχολίαζαν πως «παραμένουν κενά σε όλο το φάσμα των θεμάτων».

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «το ερώτημα είναι πόσο κοντά πρέπει να φτάσουμε πριν επιστρέψουμε» ενώ μέσω διαρροών πηγές της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έφερναν και πάλι σε πρώτο πλάνο το ενδεχόμενο παράτασης – όχι τεχνικού χαρακτήρα αλλά τουλάχιστον έξι μηνών- του ισχύοντος προγράμματος.

Όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, αν δεν υπάρξει κάποιος από μηχανής θεός σε πολιτικό επίπεδο, το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας απομακρύνεται και το σενάριο παράτασης του ισχύοντος Μνημονίου, έρχεται πιο κοντά, δεδομένου ότι το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου απέχει λίγα 24ωρα.

Από την επιστολή Χαρδούβελη είναι σαφές ότι η Ελλάδα δέχεται να πάρει όχι μόνο την ECCL προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM -η οποία συνοδεύεται από Μνημόνιο- αλλά και μια ακόμα γραμμή πίστωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ξεκάθαρο είναι, πάντως, ότι εντός της τρόικας δεν υπάρχει κοινός βηματισμός. Αν επιχειρούσε κάποιος να ιεραρχήσει τη στάση των δανειστών με κριτήριο τις άκαμπτες θέσεις μάλλον η σειρά θα ήταν: ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν με την τελευταία να τηρεί την πλέον ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα. Οι μεταξύ τους διαφωνίες, είναι δεδομένο ότι δυσκολεύουν περαιτέρω μια ούτως ή άλλως στυφή διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικές πηγές απέδιδαν τις καθυστερήσεις στην απάντηση της τρόικας και στις μεταξύ τους κόντρες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες η τρόικα είχε μεταξύ της τηλεδιάσκεψη σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ποια επίπεδα διαφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v