Δύο είναι οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εντός του 2015 σύμφωνα με το οριστικό κείμενο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, ενώ άλλη μία, το πάγωμα των συντάξεων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις και πολλαπλασιαστικά οφέλη, από το 2016 και μετά.
Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μικρή κινητικότητα μετά από σχεδόν δύο 24ωρα σιωπής, στο επίπεδο της επικοινωνίας με την τρόικα των δανειστών, καθώς χθες σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας λεπτομέρειες για το ύψος των κεφαλαίων που εξοικονομούνται από τις τρεις αυτές συγκεκριμένες δράσεις. Στο θέμα επανέρχεται η τρόικα και στο email που έστειλε στην Αθήνα.
Αν και κατά το παρελθόν, δεσμεύσεις που αφορούν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής - εισφοροαποφυγής και έλεγχο της παραβατικότητας δεν είχαν τύχει της αποδοχής των δανειστών, μεταξύ των κυβερνητικών προτάσεων προβλέπονται τελικά, τέτοιου είδους δράσεις. Είναι μάλιστα, αυτές που βάσει των σχεδιασμών, θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, εφόσον εφαρμοστούν.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως μέσα από τη διασταύρωση των οικογενειακών επιδομάτων που καταβάλλονται στους συνταξιούχους, θα εξοικονομηθούν από 23,1 έως 37 εκατ. ευρώ. Όπως έχει περιγράψει το Euro2day.gr, με στόχο να κλείσει και η τελευταία πιθανή τρύπα διαρροής κεφαλαίων από το ασφαλιστικό σύστημα, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στον έλεγχο των συνταξιούχων που εισπράττουν επίδομα συζύγου ή τέκνων.
Στην πράξη, στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών θα μπουν σχεδόν 665.000 συνταξιούχοι με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ταμεία. Και πράγματι, στο κείμενο περιγράφεται πως κάθε μήνα, 664.862 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαία οικογενειακά επιδόματα 38,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 462.500.000 ευρώ ετησίως. Με την εφαρμογή διασταυρώσεων μεταξύ του ασφαλιστικού (ΑΜΚΑ) και του φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), το υπουργείο εκτιμά πως θα εξοικονομεί και μάλιστα ετησίως, 5% με 8% της ετήσιας δαπάνης, ήτοι από 23,1 έως 37 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Παράλληλα, το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει μεταξύ 82 εκατ. ευρώ και 123 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τον έλεγχο στις συντάξεις χηρείας. Στο κείμενο προς τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 3863/2010 που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις χηρείας, τρία χρόνια μετά από τον θάνατο του συνταξιούχου. Το υπουργείο εκτιμά το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα μέλη της οικογένειας των εκλιπόντων συνταξιούχων, που λαμβάνουν και τη δική τους σύνταξη, σε 1.027 εκατ. ευρώ ετησίως. Υποστηρίζει δε, στους δανειστές, ότι μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων και την πλήρη εφαρμογή των περικοπών, θα εξοικονομήσει 8% με 12% της συγκεκριμένης δαπάνης, ήτοι 82 με 123 εκατ. ευρώ, και μάλιστα το χρόνο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015, τα δύο επόμενα έτη (2016 και 2017) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 0,18% του τρέχοντος κόστους, ήτοι 50 εκατ. ευρώ το 2016 και 0,50% ή 140 εκατ. ευρώ, το 2017.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως θα υπάρξουν μακροχρόνια αθροιστικά οφέλη από αυτή την διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στα επίπεδα του 2015, που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια για επίτευξη βιωσιμότητας στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Στις προτάσεις που δεν έχουν άμεσα, και κατά συνέπεια μετρήσιμα δημοσιονομικά οφέλη, περιλαμβάνεται όπως ήδη είναι γνωστό, η σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με στόχο από το 2020 και μετά να τεθεί το 62ο έτος, ως η βάση για χορήγηση οποιαδήποτε σύνταξης. Η πρόταση περιλαμβάνει να υπάρξει μεταβατικό στάδιο έως το 2018, το 2019 να υπάρξει αύξηση των ορίων κατά 2 έτη και το 2020 να κλείσει οριστικά η πόρτα εξόδου, με αύξηση κατά 4 έτη. Τονίζεται ότι το μέτρο αφορά μητέρες ανηλίκων, «ευγενή» ταμεία και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στην πρόταση για αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ενσήμων για την χορήγηση της κατώτατης ή της βασικής σύνταξης, από τα 4.500 (15ετία), στα 6.000 (20ετία), γίνεται ειδική αναφορά σε όσους έχουν γεννηθεί από 1-1-1975. Προτείνεται μάλιστα, η καταβολή αναλογικής σύνταξης, σε όσους έχουν περισσότερα από 15, λιγότερα όμως από 20 έτη ασφάλισης.
Προτείνεται τέλος, ο επανασχεδιασμός του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του συνταξιούχου και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Στόχος είναι οι όποιες αλλαγές να θεσμοθετηθούν τον Απρίλιο του 2015, το αργότερο.