Σε αναμονή της απάντησης της τρόικας στις προτάσεις που της έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που είδε και χθες μία ακόμη μέρα να περνά χωρίς πρόοδο. Το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας πλησιάζει... απειλητικά, η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου επίσης και εξέλιξη ακόμα δεν υπάρχει στη διαπραγμάτευση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής, δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο αποφεύγουν να σχολιάσουν τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες αφού, όπως λένε, δεν υπάρχει κανένα θετικό ή αρνητικό σημάδι.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, έστω και με νέες υποχωρήσεις, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και οι «ελάχιστες αλλαγές» στο ασφαλιστικό, προκειμένου να αποφευχθούν τα... χειρότερα. Όπως υποστηρίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, «βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας και συμφέρον της χώρας είναι να τελειώσουμε άμεσα».
Από την πλευρά των δανειστών, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, με τον επικεφαλής πάντως της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ να διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν έχει τελειώσει η δημοσιονομική προσαρμογή και πως η κυβέρνηση ξέρει ποιες δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιήσει. Πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι ότι εάν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα, τότε θα είναι για να επισημοποιηθεί η συμφωνία που ουσιαστικά θα έχει σχεδόν κλείσει.
Η συζήτηση για το χρέος
Το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής έδωσε χθες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Στόχος μας είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε ενοχλητικά μέτρα. Δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».
Πάντως, για πρώτη φορά η κυβέρνηση, δια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε τη νέα παράμετρο στην τακτική της, ότι η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για αργότερα. «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της προοπτικής του ελληνικού δημοσίου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει: «Έχουμε όμως τη δυνατότητα με μεγαλύτερη άνεση, αφού διαμορφώσουμε το επόμενο θεσμικό πλαίσιο της χώρας και αφού ολοκληρώσουμε το τρέχον πρόγραμμα, να πετύχουμε την πιο γενναία και αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων που ήδη υπάρχουν γιατί το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν προ πολλού δεσμευτεί στο πλαίσιο αυτό».
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, εκτιμώντας ότι «έχει απομείνει «η ουρά» του προγράμματος»
Σενάρια και αντιδράσεις
Ακόμα πάντως και αν επέλθει τελικά η συμφωνία με την τριμερή, άγνωστο είναι πώς και πότε θα επικυρωθεί αυτή από την ελληνική πλευρά. Τα σενάρια πολλά, με ένα από αυτά να θέλει τη Βουλή να παρατείνει τις εργασίες της λόγω Χριστουγέννων και η συμφωνία να έρχεται σε ένα άρθρο ίσως μαζί με αυτήν για την προληπτική γραμμή στήριξης για την επόμενη μέρα, ενώ ένα άλλο σενάριο μιλά για ενσωμάτωσή της σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω πίεσης του χρόνου, και φυσικά χωρίς το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ψηφοφορίας στη Βουλή.
Οι βουλευτές πάντως των κομμάτων της συγκυβέρνησης παρακολουθούν εξαιρετικά προβληματισμένοι τις εξελίξεις με κάποιους από αυτούς μάλιστα να ξεκαθαρίζουν ότι νέα επιβαρυντικά για τους πολίτες μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσουν.
Οι αντιδράσεις ωστόσο από τις επικείμενες αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν σηκώσει τη σημαία της επανάστασης, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ακόμα και να διπλασιάσει τη ΦΠΑ στον κλάδο τους. «Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα είναι καταστροφή για τον τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης.