Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΤΕ: Μείωση 2% του ΑΕΠ «κοστίζει» η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Με οικονομική καταστροφή ισοδυναμεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 13%, λέει ο ΣΕΤΕ. Στερείται οικονομικής λογικής το μέτρο. Αποδίδει στο φόβο του πολιτικού κόστους την απόφαση της κυβέρνησης να το προτείνει στην τρόικα. Ακριβαίνει 5% το ελληνικό τουριστικό πακέτο.

ΣΕΤΕ: Μείωση 2% του ΑΕΠ «κοστίζει» η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Την εκτίμηση πως αν επιβληθεί τελικά η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής των ξενοδοχείων από το 6,5% σήμερα σε 13%, θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση κατά 2,5 εκατ. των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας το 2015 και την υποχώρηση κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ της χώρας, έκανε πριν από λίγο ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε με έμφαση πως η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ δεν ήταν της τρόικας αλλά της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα πως πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις λιγότερο γνωστές τουριστικές περιοχές.

Αν τελικά γίνει αποδεκτή από την τρόικα η πρόταση της κυβέρνησης για συντελεστή 13% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, να τεθεί η Ελλάδα εκτός ανταγωνισμού, αφού θα είναι 3 έως 4 μονάδες ακριβότερη απ' όλους τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Αναφέρθηκε ταυτόχρονα πως το όφελος που θα μπορούσε να προκύψει από τον νέο συντελεστή ΦΠΑ για την ελληνική οικονομία θα είναι κατ' ανώτατο 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες εσόδων θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ταυτόχρονα πως το μέτρο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι 800 ισχυρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% του τζίρου των ελληνικών ξενοδοχείων, κατέγραφαν το 2012 συνολικές ζημιές 250 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του μέτρου στις επιχειρήσεις των κυριότερων τουριστικών περιοχών της χώρας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος ξεκαθάρισε πως θα τηρηθεί απολύτως η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε υπογραφεί από την ομοσπονδία και αφορούσε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις μέλη της.

Διευκρίνισε ωστόσο πως ο τρόπος που θα επιλέξουν οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του μέτρου αφορά κάθε έναν ξεχωριστά για εκείνους που δεν είναι μέλη της ΠΟΞ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων και μείωσης μισθών.

* Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v